Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ БОРБА ЗА ИДЛИБ: Ердоган прогласио почетак војне операције на северу Сирије!

0

Турски председник Реџеп Ердоган рекао је данас у обраћању пред конгресом своје партије да је покренута велика војна операција у сиријској покрајини Идлиб.

Ердоган је рекао да је данас покренута трајна војна операција у сиријском Идлибу, која за циљ има обезбеђивање покрајине.

– Апсолутно нећемо дозволити формирање терористичког коридора дуж наших граница, нагласио је Ердоган.

Он је објаснио да Тусрска сада предузима „нове кораке“ не би ли осигурала безбедност Идлиба.

– Данас је покренута озбиљна операција у Идлибу и она ће трајати, јер морамо да продужимо руку наше браће у Идлибу, додао је турски председник и појаснио да ће војну операцију предводити паравојне формације које дејствују у оквиру побуњеничке коалиције „Слободна сиријска армија“.

Према његовим речима, Турска војска још увек није прешла границу, али ће се и то, сасвим сигурно, догодити у најскорије време.

Велики број турских борбених возила примећен је ових дана на граници са Сиријом, а према тврдњама „опозиционих“ извора, јуче је отворено барем три пролаза кроз ограду која је постављена између Идлиба и Турске. 

Осим тога, локални активисти пријавили су и велики број турских беспилотних летелица које интензивно надлећу сиријску територију, све до града Идлиба.


 Интересантно је да, према досадашњим сазнањима, није примећено дефанзивно кретање терориста сиријске Ал Каиде (Хајат тахрир ал шам – ХТШ) у северним подручјима, па ће се и у предстојећој операцији, највероватније, поновити сценарио из операције „Штит Еуфрата“, у којој су турске снаге једине озбиљне борбе са Исламском државом водиле око града Ал Баб, док су остале територије углавном преузете повлачењем терориста.

Уместо тога, ХТШ појачава своја дејства на југу покрајине, где се интензивирају борбе са припадницима Сиријске арапске армије (САА). Сиријске снаге су у недавној, импресивној, контраофанзиви ослободиле северне делове покрајине Хама, све до границе са Идлибом.

У овом тренутку у току су жестоке борбе на подручју села Абу Далија, у ком се снаге сиријских добровољачких јединица налазе у окружењу терориста.