Прочитај ми чланак

Заокрет хрватске политике према Русији?

0

Хрватска је убрзано почела да сређује своје односе са Русијом.

После више од две године коначно је послат амбасадор у Москву, министарка привреде Мартина Далић у руској метрополи учествује у раду међувладине комисије, а за десетак дана у Москву у тродневну посету стиже и председница Колинда Грабар Китаровић.

Хрватска као ударна песница антируске политике

Русија је превише важна да је се може занемаривати, а није потпуно неважно ни што су у Србију стигли први руски МиГ-ови 29, кажу стручњаци.

Бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић у изјави за Радио Слободна Европа врло негативно оцењује низ досадашњих хрватских потеза – од претварања Иницијативе три мора у један антируски пројекат до слања војника на руску границу у склопу НAТО пројекта „Енханцед Форwард Пресенце“.

– Мислим да Хрватска греши што је себе довела у позицију да буде „ударна песница“ антируске политике – каже Јосиповић.

Ипак, он верује да одлазак хрватских политичарки у Москву може отворити ново поглавље односа две земље.

Сам руски председник Владимир Путин је најавио скори долазак хрватске председнице, и изразио је очекивања да ће се потписати низ споразума из сфере политике, привреде и културе, као и договорити отварање руског научно-културног центра у Загребу.

Не може се Русија заобићи…

Стручњак за безбедност Маринко Огорец је у изјави за РСЕ – врло пажљиво бирајући речи – оценио да хрватска позиција према Москви није била уравнотежена, и да се Хрватска труди да ту слику промени:

– Ја се сада само надам да се хрватска политика почела уравнотежавати и да схватамо да је Русија земља која се не може заобићи у геополитичким и геостратешким проценама. То је превелика и премоћна земља да бисмо је могли тек тако заобићи. Питање је у ком ће се контексту то развијати? Морамо знати да и Русија има своје интересе – започела је испорука МиГ-ова Србији и до краја године стићи ће их укупно шест комада, тако да је и то једна од интересантних конотација о којој треба да водимо рачуна – каже Огорец.

Док у Србију стижу половни руски МиГ-ови, у Загреб по први пут у склопу регионалне турнеје ове зиме стижу хор и оркестар Црвене Aрмије.

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, била проф. Радмила Тонковић, филозоф, новинар, историчар ваздухоплоства и некадашња Прва дама српског ратног ваздухоплоства – радила је у Команди РВ и ПВО у Београду као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. Све тајне и сва ажурирања коришћења руске технике из Москве ишле у њене руке, а потом у ескадриле и ПВО јединице.

Од стране самих српских пилота награђана је као једина жена у Србији са Златним летачким знаком РВ и ПВО Војске Србије. Професор Радмила Тонковић је и од стране Међународне ваздухопловне федерације награђена престижном Дипломом „Пол Тисандиер“ (“Паул Тиссандиер”), за допринос развоју авијације уопште, а посебно спортском ваздухопловству. – диплома је установљена 1952. године у част Пола Тисандиера, генералног секретара ФAИ у периоду од 1919. до 1945. године.

Такође, Руска државна Дума је г-ђу Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 година“ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србије“, коју јој је уручио руски амбасадор у Србији, док јој Руска Федерација додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србије“ и „Медаљу за заслуге у култури и уметности“.

Проф. Радмила Танковић је и аутор једине ваздухопловне енциклопедије о женама пилотима у свету „Небеске хероине свете”, која је већ у Русији постала универзитетски уџбеник. Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић. Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.