Заокрет хрватске политике према Русији?

7

Хрватска је убрзано почела да сређује своје односе са Русијом.

После више од две године коначно је послат амбасадор у Москву, министарка привреде Мартина Далић у руској метрополи учествује у раду међувладине комисије, а за десетак дана у Москву у тродневну посету стиже и председница Колинда Грабар Китаровић.

Хрватска као ударна песница антируске политике

Русија је превише важна да је се може занемаривати, а није потпуно неважно ни што су у Србију стигли први руски МиГ-ови 29, кажу стручњаци.

Бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић у изјави за Радио Слободна Европа врло негативно оцењује низ досадашњих хрватских потеза – од претварања Иницијативе три мора у један антируски пројекат до слања војника на руску границу у склопу НAТО пројекта „Енханцед Форwард Пресенце“.

– Мислим да Хрватска греши што је себе довела у позицију да буде „ударна песница“ антируске политике – каже Јосиповић.

Ипак, он верује да одлазак хрватских политичарки у Москву може отворити ново поглавље односа две земље.

Сам руски председник Владимир Путин је најавио скори долазак хрватске председнице, и изразио је очекивања да ће се потписати низ споразума из сфере политике, привреде и културе, као и договорити отварање руског научно-културног центра у Загребу.

Не може се Русија заобићи…

Стручњак за безбедност Маринко Огорец је у изјави за РСЕ – врло пажљиво бирајући речи – оценио да хрватска позиција према Москви није била уравнотежена, и да се Хрватска труди да ту слику промени:

– Ја се сада само надам да се хрватска политика почела уравнотежавати и да схватамо да је Русија земља која се не може заобићи у геополитичким и геостратешким проценама. То је превелика и премоћна земља да бисмо је могли тек тако заобићи. Питање је у ком ће се контексту то развијати? Морамо знати да и Русија има своје интересе – започела је испорука МиГ-ова Србији и до краја године стићи ће их укупно шест комада, тако да је и то једна од интересантних конотација о којој треба да водимо рачуна – каже Огорец.

Док у Србију стижу половни руски МиГ-ови, у Загреб по први пут у склопу регионалне турнеје ове зиме стижу хор и оркестар Црвене Aрмије.

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, била проф. Радмила Тонковић, филозоф, новинар, историчар ваздухоплоства и некадашња Прва дама српског ратног ваздухоплоства – радила је у Команди РВ и ПВО у Београду као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. Све тајне и сва ажурирања коришћења руске технике из Москве ишле у њене руке, а потом у ескадриле и ПВО јединице.

Од стране самих српских пилота награђана је као једина жена у Србији са Златним летачким знаком РВ и ПВО Војске Србије. Професор Радмила Тонковић је и од стране Међународне ваздухопловне федерације награђена престижном Дипломом „Пол Тисандиер“ (“Паул Тиссандиер”), за допринос развоју авијације уопште, а посебно спортском ваздухопловству. – диплома је установљена 1952. године у част Пола Тисандиера, генералног секретара ФAИ у периоду од 1919. до 1945. године.

Такође, Руска државна Дума је г-ђу Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 година“ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србије“, коју јој је уручио руски амбасадор у Србији, док јој Руска Федерација додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србије“ и „Медаљу за заслуге у култури и уметности“.

Проф. Радмила Танковић је и аутор једине ваздухопловне енциклопедије о женама пилотима у свету „Небеске хероине свете”, која је већ у Русији постала универзитетски уџбеник. Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић. Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

 • Zina Ciceklic

  Nemoguća misija, Rusija veoma zna vjekovnu mržnju ustaša za sve što je Pravoslavno.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Видећемо. Руси јесу слични нама по емоцији, али њихова бирократија је сличнија енглеској него нашој. И по емоцији и по рацију…

  • Zina Ciceklic

   Rusija razgovara i sa prijateljima i neprijateljima, eto izgubljene duše došle u svetište čovječanstva Kremlj, Saudi proklete duše došle u svetište čovječanstva, Rusija je jedina zemlja i jedini narod koji brani čovječanstvo od ovih prokletih duša, evo ih u svetištu planete Zemlje. Rusija nikada nikog odbacila nije, i svi izgubljeni i pobijeđeni, i poniženi, i najveći koljači kao narod i najveći fašisti, dolaze u svetište nad svetištem svih sveti ikada.

  • Дуња

   На жалост емотивнији су према усташама, енглези су их направили, зато их искористе и баце….

  • E. Lirsch

   More ako im VELIKI DEMON naredi iz Vatikana… Promene oni cud.
   Sotinine sluge su to. Crkva u ‘rvata.

 • EU Hađi-mufendija

  Ovakav naslov je cisto baljezganje. Hrvati su nacisti, nikada sa Rusijom nece biti u dobrim odnosima. To sto salju ambasadora,to su tehnicki dobri odnosi,a njihovi gospodari su vatikan,berlin i vasington.

 • Лав Јеленовић – БИП

  Хахахахахахааха „хрватска ударна песница антируске политике“ хахахахахахахаха………….
  каква сте бре ви ударна песница копилад настала тако што су неки Срби yебали швапске кураве, које су иначе по курварлуку чувене надалеко и нашироко. Шака јада би да се стисне у некакву ударну песницу ццццц…каквих идиотлука све неће овде бити.