Прочитај ми чланак

ОПЕРАЦИЈА „МИГОВИ У СРБИЈИ”: Руси запретили, НАТО морао да попусти!

0

Западна алијанса одбијала да дозволи прелет транспортног 'антонова' за Србију све док у понедељак из Москве нису поручили: Ми полећемо, а ви чик нешто поку.шајте! До Нове године стиже руски тенкови и БРДМ.

НАТО пакт је до последњег тренутка покушавао да спречи испоруку нових „мигова 29“, који су прексиноћ по налогу председника Владимира Владимировича Путина пребачени у Србију, открива Информер!

Западна војна алијанса упорно је, како сазнајемо, одбијала да дозволи прелет транспортног авиона „антонов 124“ преко територија земаља својих чланица, чиме је одлагала полетање за Србију.
Све у последњи час.

НАТО је, ипак, морао је да се повуче у понедељак после подне, када је из Москве дословце поручено: Ми полећемо, а ви чик нешто покушајте! Одлучност Руса потпуно је разоружала западне генерале, па је транспортни „антонов“ без икаквих проблема јуче поново слетео на војни аеродром у Батајници, носећи још два „мига 29“. Свих шест летелица, како је званично потврђено, биће допремљено до петка, док ће остатак опреме из војно-стратешког споразума Србије и Русије – 30 тенкова Т-72 и 30 оклопних возила БРДМ 2 – стићи у Србију пре Нове године!

Српски супервојник на паради

Александар Вулин најавио је да ће на паради бити представљен и „пројекат 1.500“ који показује како изгледа најмодерније опремљен српски војник.
Реч је о посебној елитној јединици од 1.500 најобученијих и најискуснијих специјалаца. Главно оружје у овој јединици, која се колоквијално назива „Рамбо јунит“, биће српска аутоматска модуларна пушка, а војници ће добити и најсавременију балистичку заштиту и оптику.

Према речима наших извора, Москва и Београд су од почетка били свесни да транспорт „мигова“ у Србију неће бити лак и једноставан политички посао.

– Руси ипак нису очекивали баш оволики безобразлук челника НАТО. Претходне недеље готово сваки дан су ургирали да добију потребне дозволе за прелет „антонова“, али је одговор увек био негативан. Због натезања је и каснило полетање за Београд у понедељак, кад су руски генерали одлучили да „антонов“ полети по сваку цену. Кад је летелица већ била у ваздуху, НАТО је морао да попусти – преноси Информеров извор укључен у транспорт „мигова“, који је молио да му не објављујемо име. Чим испорука „мигова“ буде готова, додаје он, Москва почиње да ради на припремању транспорта 30 модернизованих тенкова Т-72 и 30 оклопних возила БРДМ.

– Очекујемо да тенкови и оклопњаци буду у Србији већ до Нове године, иако не искључујемо нове перипетије НАТО пакта око потребних дозвола – подвлачи Информерво извор.

Министар одбране Александар Вулин, на другој страни, потврђује да ће свих шест „мигова“ стићи до петка, али и да ће ускоро стићи опрема за копнену војску.

– Наше ваздухопловство се развија, као и читава армија, и у следећим корацима очекујемо и војно-техничку помоћ у области копнене војске. Настављамо да јачамо нашу земљу. У току су интензивне припреме за 20. октобар, кад ће „мигови“ бити представљени јавности – подвукао је Вулин.

Неће јаку Србију

Безбедносни стручњак Милан Петрић каже да нико од српских суседа нема разлога за бригу због авиона.

– Нови „мигови“ знатно ће ојачати војску, али земље у региону и НАТО пакт немају разлог да опструишу набавку јер је чињеница да ми нашу војну снагу користимо искључиво у одбрамбене сврхе. Може се закључити да НАТО не одговара јака и војно способна Србија, јер то може осујетити њихове планове за стварање „велике Албаније“ или других нереалних сепаратистичких пројеката – упозорава Петрић.