ПРОКЉУЧАЛО У ХРВАТСКОМ САБОРУ: Истра би требало као Каталонија

49

Заступници „Моста“ у Хрватском сабору данас су се оштро обрушили на предлог Закона о управној инспекцији, тврдећи како се њиме шири „хоботница извршне власти“ која настоји да све држи под контролом, а расправа није била поштеђена ни историјских тема и помињања Јосипа Броза Тита и Истре.

Миро Буљ из коалиције „Мост“ рекао је да се ИДС у Истарској жупанији понаша као и централна власт у Загребу. „Ви сте сведоци у Истри на који начин би децентрализација требало функционише“, рекао је Буљ, а преноси „Индекс“.

„У праву сте кад кажете да је Хрватска високоцентрализована, али не знам зашто нападате Истру. То је једна од жупанија која с правом тражи већу аутономију, у буџет уплаћује 800 милиона куна више него што из њега добија“, поручио му је Ненад Стазић из СДП-а.

Истру је, каже СДП-овац, у састав Хрватске унео Јосип Броз Тито. „А држава се одриче и Тита и његовог дела. Можда ме овај каталонски референдум асоцира на Истру. И Шпанија је по Уставу унитарна, па се Каталонија не може одвојити. И Хрватска је унитарна, па кад се већ одриче и Тита и његовог дела и кад Истрани толико уплаћују, а овако их вређате, мислим да би Истрани требало да размисле да поступе као Каталонци“, рекао је Стазић.

Својим излагањем зарадио је опомену председавајућег Сабора Милијана Бркића. „Мислим да инсинуације о отцепљењу нису примерене у овом високом дому“, поручио му је Бркић.

 • ЏЕРОНИМО

  E pa ajde sad Vedrana. Evo ti šanse. Osnuj političku stranku pa udri po zagrebačkim Šokcima i Ustašiji , onako kako ti umeš.
  Garantovano ćeš uspeti da odvojiš i osamostališ Istru, pa i da postaneš njena prva predsednica.
  PS: uopšte se ne šalim, nego mislim najozbiljnije!…

 • Simerijanac

  Будућност ЕУ-а ( његовог западног дијела ) је у рату измеђ домородаца с једне и странаца ( муслимани, црнци и сл.) с друге стране.

 • Soko Sokolov

  Опет гријешиш Јурај!
  Нису Каталонци први почели, то су „преписали“ од вас и Словенаца. А колико знам, Каталонија је много већа и по броју становника и по територији, а да не говоримо о економији и приходу, од вас и Словенаца заједно, па још више. Осим тога, Каталонија је имала и своју независност и државотворност преко 700 година, а ви сте измислили неку фантомску државу, фантомске краљеве и „тисућљетњи сан“. Еј јадо, „лијепа ваша“ је била „прћија“ у односу на Каталонију, а ти поредиш једну Истрицу са Каталонијом.
  Заборавио да кажеш и за Барању, Славонију, Лику, Банију и Кордун, ни то није било хрватско, него српско.
  Али, без обзира на све ово, од срца те подржавам.
  Кад се почне цјепкати „ваша лијепа“, остат ће јој само оно што је и било њено, а то је Загреб и Загорје, ако вам га Словенци буду дали цијелог.
  Проучи мало историју, па ће ти бити јасно све ово што написах.

 • E. Lirsch

  Da bi drzava opsatla mora da ima i drzavne atribute a ako Toga nema nema ni drzave. E sad gde su granice tih atributa to je vec neko drugo pitanje. Ne mogu se porediti cepanje SFRJ i Spanije. Neki dogadjaji su u svoje vreme ne ponovljivi. U SFRJ vladala velika mrznja i ona je ugradjena u razbijanje drzave. To kod spanaca barem do sada nije bilo. Mozda sam i ja manje informisan ali kod jje religija bila nosilac mrznje (i osatla) sto u spaniji nije slucaj.

  • Soko Sokolov

   Е и ти га претјера.
   Па Баскијци и њихова ЕТА годинама су се борили против Шпаније. Идемо даље, Андалузија, стотинама година била арапска, знаш шта су урадили Арапима Ел Сид и компанија. Па и Каталонија…..
   Нека на њих почне неко утицати, као на нас, мржња између Хрвата и Срба ће ти се чинити као „љубавна свађа“.

  • Simerijanac

   Далмација има све атрибуте за државу.

  • Soko Sokolov

   Треба их подржати у сваком случају!

  • Simerijanac

   Наравно.

 • EU Hađi-mufendija

  ISTRIJANIMA JE DOSADIO HRVACKI STANDARD ŽIVOTA I KOPANJE PO KONTEJNERIMA DA BI ZAGREBČANI IMALI CESTE.