Прочитај ми чланак

НИГЕРИЈАЦ О СПЛИТУ: Ово је Африка, само има струју

0

Нигеријски предузетник Сим Шагаја који се налази на Форбсовој листи 10 најмоћнијих људи у Африци, наљутио је многе објавом у којој је Сплит упоредио с Африком.

„Данас сам у Сплиту, у Хрватској. Укратко, Африка са струјом“, написао је на Твитеру уз фотографију једне улице у Сплиту.

Уследила је лавина негативних коментара, кренула је и расправа на друштвеним мрежама, међутим, иако је неке ова објава дубоко погодила, чињеница је да су неки делови Африке успели да се економски развију и да ће се, како ствари стоје, тај тренд наставити и у будућности, док Хрватска стоји у месту, пише Индекс.

„Како се данас „чудимо“ Чешкој и Словачкој, можда ћемо се за 10, 20 или 30 година чудити да је пола Африке богатије од Хрватске“, пише портал.

Наводе се подаци Међународног монетарног фонда, где је БДП по становнику, према паритету куповне моћи у Хрватској прошле године износио 24.053 долара.

Сејшели, мала афричка земља која има мање од 100.000 становника и слично као и Хрватска, живи од „сунца и мора“ имала је прошле године БДП по становнику према паритету куповне моћи 29.155 долара. Значи, они су их већ престигли.

Маурицијус, острвска земља с 1,2 милиона становника коју углавном познајемо као туристичку дестинацију, иако се баве и пољопривредом – шећерна трска чини 25 одсто извоза – има БДП по становнику према паритету куповне моћи 21.608 долара.

Није далеко ни Габон, држава у средњој Африци, с око 1,6 милиона становника. Они су прошле године имали БДП по становнику 19.396 долара.

Боцвана која захваљујући налазиштима дијаманата спада међу развијеније афричке земље и има такође око 1,6 милиона становника, има БДП по становнику према паритету куповне моћи 17.919 долара. За поређеје, одмах испод њих налази се Црна Гора са 17.554 долара.