ХРВАТИ САМИ СЕБЕ ИСМЕВАЈУ: Понуда авиона из ’45? Ионако живимо у далекој прошлости

21

Хрватски новинар Зоран Шпрајц одлучио је на себи својствен начин да прокоментарише отварање понуда за нове борбене авионе, преноси "Индекс".

– Понуде су послале четири земље. Тако Совјетски Савез нуди ескадрилу својих најбољих ратних ловаца Јак-9. Јаковљеви су се доказали на свим бојиштима, лете брзином од 600 км/х, а у наоружању имају топ од 20 милиметара. Цена је повољна, али МОРХ ће се вероватно одлучити за неког произвођача западних савезника – започео је.

Потом се пребацио на Месершмит БФ 109, изузетно модеран ловачки авион, први с монокл кабином којему се котачи могу увлачити.

– Наоружан је с два митраљеза и једним топом од 20 мм. Доказали су се у шпанском грађанском рату, а немачки летачки ас Ерих Хартман у њему је освојио 352 ваздушна двобоја. „Дас авион“, што би рекли – додао је.

Следећи којег је споменуо био је бомбардер “Спитфире Супер Марине”.

– Реч је о једном од најбржих авиона на свету који лети брзином од 750 км/х, изграђен је од лаких легура, а крила су му прекривена чврстим платном. Наоружан је с четири фиксна митраљеза и два фиксна топа од 20 мм, а може носити чак две бомбе испод крила – наставио је.

Једнако интересантна је и америчка понуда, не само због понуде, него највише због Америке, рекао је Шпрајц и додао да Американци Хрватској нуде П-51 Мустанг, ловачки авион бржи чак и од Спитфајера.

– Мустанг иде до 755 км/х и с највећим дометом од чак 2700 километара. Наоружан је с чак шест митраљеза, неколико пројектила, а може носити око 450 килограма бомби. То је и најскупљи авион у понуди, али Американци уз њега нуде и обилазак Беле куће, што ће се сигурно свидети државном врху – додао је.

А онда је поентирао.

– Из режије ме сад упозоравају да су то понуде које су пристигле на такмичење из 1945, али нема везе, ионако живимо негде у том времену, којекакви Фантоми и Грипени од 500 милиона евра су за неке модерне државе, а не за земљу где још увек расправљамо ко су били усташе и Швабе, за земљу где жупан млати жену, дожупан новинаре и ником ништа, осим народу који као и 45. бежи према Блајбургу и даље према западним савезницима – закључио је Шпрајц.

 • Миодраг

  То се они спрдају са нама, само ми то не капирамо…

  • Бели Орао

   На спрдњу удараш спрдњом. Значи ми имамо С-49, а у ллба Крагуја.
   Иначе битанге су запалиле све 522-ке при снимању разних филмова. Има се може се.

  • xyz

   Крагуји су одрадили добре послове око Братунца у зиму 1993. Хвала пилотима који су бранили Братунац и полетали са импровизованог аеродрума а муслимати из Сребренице су били на 3 км од краја писте у правцу брдо Чауш.

 • Jogi Ber

  дебилоиди

 • Херцеговина

  Још само у опису ,,нације,, фали шкрбави лошо у ,,походу на Словенију,,.
  Али, има помака у ндхазији, чим се и кукавни Јовановић осмијелио да шпрајца по усташији,што је прије неку годину у јеку кампање против њега, за овог конвертита била немогућа мисија,

  • Бели Орао

   Могли смо и ми да им понудимо С-49Ц. Одличан авион.

  • Херцеговина

   И ти ловачки из 45?:)
   Имамо ли их још?

  • Бели Орао

   Има у Музеју ваздухопловства. Има чак и један Фијат, једини на свету. Италијани дају пара небројено. Иначе Музеј ваздухухопловста на Сурчину је међу првих пет у свету.

  • Mile Tranzicija

   Na zalost, muzej nema para da uradi restauraciju Fijata G50. Vec 50 godina cuci u depou I ceka bolje vreme…
   Nemoj da Andrej cuje za njega, prodace ga ladno… Pozdrav.

  • E. Lirsch

   Nema para ni zasta sto je dobro. Zato odnese lopovi tajkuni ..Dragica Nikolic-DROLJA ima fondaciju od desetak muíliona dolara za Koje javnost zna. Nemanje para… Koliko je vaginalni poarcio na dusmane. Iz budzeta se finansira Natasa Kandic i svi NVO-bukaci. Hebacemo mu mater ustranu.

  • Mile Tranzicija

   Ponuda nije kompletna. Fali Japanski Ki 84 Frenk, najbolji Japanski lovac iz II sv. rata, I Italijanski Fiat G55.
   Nije mi jasno sto Hrvati nisu zainteresovani za FW 190D9 I Americki P47 Tanderbolt.

  • E. Lirsch

   A jel dobro gadja izbegliceke kolone?

  • Mile Tranzicija

   Kompletirao sam ponudu Hrvatima. Ako me zlonamerno pitas, za gadjanje kolona od svega gore pobrojanog najbolji je P 47 Tanderbolt. Sa 8 mitraljeza 12,7mm I nevodjenim raketama sigurno bi napravio vise mrtvih I ranjenih od Hrvatskog MiG-a 21 koji ima dva topa GS 23mm I isto nevodjene rakete. Cisto za informaciju.

  • E. Lirsch

   Nema nikakve zlonamere… To je upuceno ustaskoj katolickoj kopiladi.

  • E. Lirsch

   Jesu zainteresovani ali nema ponudjaca. Nema tih straobalnih aviona puno na slobodnom trzistu. Ja im preporucijem „zrakomlate“.

  • Mile Tranzicija

   Posleratni nastavak projekta IK 3, doduse sa Sovjetskim motorom od Jaka. Dobar si, dosta stvari znas. Pozdrav.

  • Бели Орао

   ИК3 је био одличан авион, раме уз раме са Ме109, Спитом, али је имао дрвена крила…
   Хвала. Тек што не знам, али знам да не знам :) .

  • E. Lirsch

   E taj sa drvenim krilima…. Jel to „Scheunefund“

  • Бели Орао

   Не то је „Иберзокна“. )))

  • E. Lirsch

   Pokatolicenom sljamu drugi i bolji avioni ne trebaju. Njima trebaju oni iz vremena NDH jer sa njima jedino gadjaju kolone izbeglica sa zapreznim kolima i traktorima. Avion sa mitraljeza i topom od 20mm. To im osatlo od pape jos. Oni su stali u Bleiburgu i odatle i krecu. Mentalni sklop pokatolicenog smrda je takav da me to ne cudi.