Прочитај ми чланак

ХРВАТИ САМИ СЕБЕ ИСМЕВАЈУ: Понуда авиона из ’45? Ионако живимо у далекој прошлости

0

Хрватски новинар Зоран Шпрајц одлучио је на себи својствен начин да прокоментарише отварање понуда за нове борбене авионе, преноси "Индекс".

– Понуде су послале четири земље. Тако Совјетски Савез нуди ескадрилу својих најбољих ратних ловаца Јак-9. Јаковљеви су се доказали на свим бојиштима, лете брзином од 600 км/х, а у наоружању имају топ од 20 милиметара. Цена је повољна, али МОРХ ће се вероватно одлучити за неког произвођача западних савезника – започео је.

Потом се пребацио на Месершмит БФ 109, изузетно модеран ловачки авион, први с монокл кабином којему се котачи могу увлачити.

– Наоружан је с два митраљеза и једним топом од 20 мм. Доказали су се у шпанском грађанском рату, а немачки летачки ас Ерих Хартман у њему је освојио 352 ваздушна двобоја. „Дас авион“, што би рекли – додао је.

Следећи којег је споменуо био је бомбардер “Спитфире Супер Марине”.

– Реч је о једном од најбржих авиона на свету који лети брзином од 750 км/х, изграђен је од лаких легура, а крила су му прекривена чврстим платном. Наоружан је с четири фиксна митраљеза и два фиксна топа од 20 мм, а може носити чак две бомбе испод крила – наставио је.

Једнако интересантна је и америчка понуда, не само због понуде, него највише због Америке, рекао је Шпрајц и додао да Американци Хрватској нуде П-51 Мустанг, ловачки авион бржи чак и од Спитфајера.

– Мустанг иде до 755 км/х и с највећим дометом од чак 2700 километара. Наоружан је с чак шест митраљеза, неколико пројектила, а може носити око 450 килограма бомби. То је и најскупљи авион у понуди, али Американци уз њега нуде и обилазак Беле куће, што ће се сигурно свидети државном врху – додао је.

А онда је поентирао.

– Из режије ме сад упозоравају да су то понуде које су пристигле на такмичење из 1945, али нема везе, ионако живимо негде у том времену, којекакви Фантоми и Грипени од 500 милиона евра су за неке модерне државе, а не за земљу где још увек расправљамо ко су били усташе и Швабе, за земљу где жупан млати жену, дожупан новинаре и ником ништа, осим народу који као и 45. бежи према Блајбургу и даље према западним савезницима – закључио је Шпрајц.