Прочитај ми чланак

РАТ У СНС: Сви би у фотељу градоначелника Београда

0

Главна битка је између Николе Селаковића, Горана Весића и Ирене Вујовић, који и у јавности фигурирају за најозбиљније адуте у трци за гласове у главном граду.

Наговештај да ће избори за град Београд поранити унео је додатне трзавице међу напредњаке. Како Курир сазнаје, у београдском одбору завладао је прави хаос јер је лобирање за поједине кандидате за градоначелника попримило особине најпрљавије унутарстраначке кампање!

Фото: А.С.

Наш извор из градског одбора СНС открива да се главна битка бије између присталица и противника Николе Селаковића, Горана Весића и Ирене Вујовић, који и у јавности фигурирају за најозбиљније адуте у трци за гласове у главном граду.

– Селаковић је последњих дана добио оштру опозицију унутар странке, јер су се многи у београдском одбору оштро супротставили томе да он, који није из Београда, буде напредњачки кандидат за градоначелника. Весић већ дуже време лобира по странци за себе и гура се да постане први човек Београда. Већинско расположење у странци му никако не иде у прилог, јер су му, као омраженом досовцу, шансе минималне. Међутим, он не одустаје и решио је да сад умањи шансе и Ирени Вујовић, па у последње време поткопава њену кандидатуру – испричао нам је један од београдских напредњака.

Ћуте к’о заливени

Наша сазнања нико није хтео званично да коментарише, али незванично је више напредњака потврдило наша сазнања.

Политиколог Бобан Стојановић сматра да СНС неће ризиковати, па ће, уместо на кандидату за градоначелника, кампању за Београд базирати на свом лидеру Александру Вучићу, што је досад била добитна комбинација.

– Вучић је једини кохезивни фактор у СНС, па им није ни потребан кандидат. Јасно је да се четири године није ништа радило у Београду, али по ономе што видимо на улицама, у кампањи ће се дичити шминкањем града и оним што је урађено непосредно уочи избора – оцењује наш саговорник.

Када је реч о кандидатима за које се спекулише да би могли бити адут СНС за фотељу првог човека престонице, Стојановић каже да би напредњаци ућарили једино од Николе Селаковића, кога је Вучић довео у Председништво за генералног секретара.

Лош имиџ

– Селаковић нема иза себе никакве афере и има чисту диплому, што га чини пристојним кандидатом који ужива велико поверење Вучића. С друге стране, актуелни градски менаџер Горан Весић нема никакве шансе да буде кандидат, што не значи да неће постати градоначелник после избора. Не постоји особа са негативнијим имиџом у Србији и нико не би ризиковао да га истиче као кандидата пре избора – објашњава Стојановић.

Подсетимо, редовни градски избори требало би да се одрже марта следеће године, али су се појавиле медијске спекулације да би ванредни избори могли да се одрже трећег или десетог децембра.

Циркус Београд у септембру као да је децембар
ОКИТИЛИ ГРАД СЕДАМ ДАНА НАКОН ЗАВРШЕТКА ЛЕТА!

Само седам дана након што се завршило лето, градска власт с градоначелником Београда Синишом Малим на челу одлучила је да постави новогодишњу расвету у центру престонице. Тако су последњег дана септембра дуж Кнез Михаилове улице засијале новогодишње светиљке, што је бројне пролазнике шокирало. У чуду су се нашли и политичари, па је лидер ДС Драган Шутановац поручио: „Докон градоначелник град кити“, док је посланик Ђорђе Вукадиновић на Твитеру написао: „Могуће да ме је прегазило ново време. Али зар није ипак малчице чудно да нам пре стигне новогодишња расвета него централно грејање.“ Повереник Родољуб Шабић, уз фотографију коју је направио, написао је: „Прилазим, гледам… стварно поставили новогодишњу расвету. А испод ње, расцветало цвеће. А прошле седмице још било лето! А будан сам.“ СДС Бориса Тадића отишао је чак корак даље, па је поводом окићеног града направио и честитку:

– Срећна Нова година и новогодишњи празници градоначелнику Синиши Малом! Ви нас годинама одмах по повратку с мора обрадујете новогодишњом расветом. Септембар 2017.

Душан Теодоровић
Опозиција да се удружи

Академик Душан Тедоровић позвао је опозиционе странке и покрете грађанског демократског друштва да на предстојећим београдским изборима наступе у једној колони.

– Не знам ко су сада све кандидати, али мој глас је глас за уједињену опозицију, која би могла да се зове „Београд је свет“ или „Одбранимо Београд“. Ми морамо да се удружимо и да на сваки начин склонимо режим Александра Вучића са власти у Београду – изјавио је Теодоровић за РСЕ.