Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ БЛИЗУ ОДЛУКЕ: Србија уз београдске иде и на ванредне парламентарне изборе?

0

Лидер Социјаистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да су предстојећи београдски избори веома важни и да нема ништа против да заједно буду расписни и ванредни парламентарни избори у Србији, уколико је то потребно.

Он је за руски „Спутњик“ рекао да одлуку о томе треба да донесе председник Србије Aлександра Вучић, а да ће СПС подржати „сваку његову одлуку“.

Дачић који је потпредседник Владе и министар спољнх послова Србије, рекао је да ће београдски избори „сигурно заокупити велику пажњу“.

„Ми смо спремни за изборе, без обзира за кад буду расписани. Немам ништа против да буду и парламентарни избори, уколико постоји разлог за њихово расписивање, али о томе свакако одлуку треба да донесе Вучић“, рекао је Дачић.

Дачић: Водићемо се интересима Србије у случају центра у Нишу

Он је најавио да ће шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетити Србију 23. фебруара идуће године, поводом 180 година од успостављања дипломатских односа Русије и Србије.

Упитан о „притисцима Запада“ у вези са српско-руским хуманитарним центром у Нишу, Дачић је рекао да ће се у вези с тим „Србија руководити сопственим интересима“.

„Када говоримо о имунитету (за особље центра), треба поново рећи да он није дипломатски, већ је на нивоу службеника у амбасадама – то је дефинисано Бечком конвенцијом. Центар у Нишу је оправдао постојање“, рекао је министар.

Напоменуо је да „Србија има у виду све притиске“, а „то имају у виду и наши руски партнери“.

„Србија ће се пре свега руководити својим интересима у доношењу ових одлука. Кад је реч о (центру у) Нишу, та одлука још није донета. Aли ће свакако морати да буде у наредном периоду“, рекао је Дачић.

Навео је и да тај „центар једноставно више овако не може да постоји, јер неће имати средства“.

„Рад се финансира из буџета Руске Федерације и од српских средстава. Aко Центар није комплетиран, као што је сада случај, биће исцрпљени ресурси дати на почетку, када је формиран, тако да је за његов даљи опстанак неопходно донети одлуку. У сваком случају, или ће постојати или треба да се расформира“, рекао је Дачић.

Говорећи о новој сарадњи две државе у области високе технологије, Дачић је објаснио да се и из свемира могу добити подаци за испитивање земљишта.

„На тај начин је могуће сазнати где је најбоље гајити одређене културе. Могуће је тачно проценити колико воде има у одређеном земљишту“, рекао је он.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

Током емисије г. Стаматовић, је причао о томе шта ће овај савез понудити бирачима на следећим локалним изборима у Београду и још у десет места, и како је Чајетина од сиромашне планинске општине израсла у једну од најбогатијих општина у Србији (00:18:00); док је г. Обрадовић говорио о могућој промени изборног система (уместо пропорцијалног већински систем) као и на који начин може да опозиција заштити опзиционе гласове од изборне крађе, односно да ли је могућ опозициони бојкот избора (00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.