Прочитај ми чланак

НAТО ЈОШ УБИЈA НAШУ ДЕЦУ: Млади Срби убедљиво највише оболевају од рака у Европи

0

У нашој земљи, на милион деце 303 добије рак, док је европски просек скоро дупло мањи - 165. Србија пре бомбардовања била испод тог просека. Само у 2016. чак 334 српске деце добило рак, а 49 умрло од њега. Најзаступљенији леукемија и тумори мозга.

Србија има убедљиво највише деце оболеле од карцинома у Европи, што је директна последица НAТО агресије 1999. године, тврде стручњаци. У нашој земљи на милион деце 303 добије рак, док је европски просек скоро дупло мањи – 165! Фрапантно звучи податак да је Србија пре бомбардовања била испод тог европског просека.

Од свих облика карцинома убедљиво је најзаступљенија леукемија (30 одсто), која је директна последица јонизујућег зрачења и осиромашеног уранијума из НAТО бомби. Стручњаци кажу да сви ови подаци несумњиво говоре о тесној вези између НAТО злочина 1999. и наглог пораста оболелих од рака у Србији.

Према подацима Института „Батут“, у 2016. години 334 деце оболело је од неког облика карцинома, док је 49 умрло. Тај број је у константном порасту, јер је пре 1999. године био испод 160, док се 2006. кретао око 200. Поред леукемије, најзаступљенији су тумори мозга (12,5 одсто) и лимфоми (шест одсто).

Наш признати неурохирирг проф. др Даница Грујичић каже да је на толики пораст броја оболелих од карцинома морао утицати неки озбиљан инцидент, а то је управо НAТО бомбардовање.

Пораст броја оболелих 30 одсто

Према подацима Института „Батут“, од 1999. до данас укупан број оболелих од рака у Србији порастао је за 30 одсто. У истом периоду, према подацима Центра за истраживање рака Велике Британије, број оболелих од карцинома у тој земљи порастао је тек за око 12 одсто.

– Нажалост, ови стравични подаци говоре сами за себе. Да би постојало толико драстично повећање броја оболелих у односу на европски просек или наш просек пре 20 година, морао се десити неки озбиљан инцидент. То је управо НAТО агресија 1999. године! И управо се те последице осиромашеног уранијума, токсина и хемије виде код оболеле деце. Деци не можемо приписати све оне факторе који могу довести до оболевања, као што су лоша исхрана или стрес. Такође, у Србији не постоји ни близу толико много великих фабрика загађивача и потенцијалних изазивача карцинома као у ЕУ, а опет имамо дупло више деце оболеле од рака него они. Јасно је, онда, да је нешто друго у питању. Наравно, НAТО бомбе нису једини узрок пораста броја болесних од рака, али су врло битан фактор – каже за Информер проф. др Даница Грујичић, и додаје да је управо зато веома битно да се оснује координационо тело које ће научно доказати утицај НAТО бомбардовања на здравље људи у Србији.

Познати радиолог, професор Медицинског факултета у пензији др Слободан Чикарић каже да је управо леукемија, која је најзаступљенија код оболеле српске деце, последица јонизујућег зрачења насталог за време и после бомбардовања.

– Разлика у броју деце која оболи од рака у Србији у односу на европски просек је невероватна. Иако треба рећи да упоредни подаци о броју оболеле деце нису комплетно методолошки обрађени, можемо недвосмислено закључити да је НAТО бомбардовање, као кључна инцидентна ситуација, заправо тај најбитнији фактор који је преовлађујуће утицао на овако драстично повећање рака код деце у Србији. Ваља напоменути да су на јонизујућа зрачења из бомби најосетљивија управо лимфна ткива и коштана срж и да због тога имамо тако велики број лимфома и леукемије код деце – закључује Чикарић.

Директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој др Зоран Радојичић наглашава да се последњих година у Србији бележи знатан пораст броја малигних болести у дечјем узрасту у Србији.

– Током 2016. године, више од 330 деце оболело је од карцинома, што је драстично повећање у односу на пре десет година. Примера ради, крајем прошле деценије, карцином је годишње добијало мање од 200 особа млађих од 19 година. То је огромна разлика. Најчешћи карциноми код деце су разне врсте леукемије, тумори мозга и лимфоми, који заједно чине више од две трећине малигнитета код ове популације – наглашава др Радојичић.

Тужба против НAТО

Проф. др Даница Грујичић каже да би координационо тело састављено искључиво од стручњака требало детаљно и на научној бази да испита све последице бомбардовања, што би био основ за тужбу Србије против НAТО пакта.

– Само са таквим математички прецизним доказима можемо да кренемо у тужбу против НAТО. Драго ми је да је држава позитивно одговорила на нашу иницијативу и 5. октобра обавићемо састанке са министрима здравља и екологије, на којим ћемо конкретније разговарати о координационом телу за испитивање последица НAТО бомбардовања. Један од циљева нам је да изађемо у светску јавност и да представимо целом свету стравичне податке о ономе што нам је урађено 1999. године – објашњава др Грујичић.

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, био је Жељко Васиљевић, председник „Удружења ратних војних инвалида Србије свих ратова”. Током емисије Васиљевић је говорио о томе како се тачно рекитирају удружења ратних ветерана од стране представника државних органа Србије (00:08:30), о корупцији у области социјалне заштите, када су у питању ратни војни инвалиди (00:12:30); као и о степену корупције када су у питању ратни војни ветерани (00:18:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.