Прочитај ми чланак

САВЕТ ФЕДЕРАЦИЈЕ РУСИЈЕ о томе шта је све страно уплитање у руске послове

0

Комисија за заштиту руског националног суверенитета донела је законску дефиницију свега онога шта се сматра да је спољашње мешање у руске послове, како би систематизовало све такве случајеве и припремила различите сценарије реаговања на непријатељске антидржавне радње.

Руске дипломате очекују од САД да појачају покушаје дестабилизације Русије, пошто су избори у овој земљи, у 2018. години.

ФОТО: Активисти покрета Антимајдан постављају поруку „Стоп НАТО“ код амбасаде САД у Москви

„Сада имамо прецизну одредницу по овом питању. Уплитање у унутрашње послове је свака активност која није описана у опште прихваћеним принципима међународног права и дефинисана међународним уговорима, а која је усмерена на уставни поредак, територијални интегритет, спољну и унутрашњу политику, као и састав и структуру различитих државних органа и општинских власти „, изјавио је сенатор Андреј Климов, у дневном листу“ Известија „.

„Ова дефиниција ће постати полазна тачка за развој будућег „Закона о непожељном понашању “ – актом којим се детаљно описује поступак протеривања странаца укључених у покушаје утицања на политику Русије или друге унутрашње послове руске државе”, додао је он.

„Ако у изборној години запослени америчке амбасаде покрену истраживања јавног мњења како би сазнали став народа према гувернеру у једном од наших региона, ово ће се третирати као мешање у наше унутрашње послове; и наше Министарство иностраних послова ће затражити протеривање ових особа из наше земље“, рекао је Климов, када је затражено да да пример таквог непожељног понашања.

Сенатор је рекао такође новинарима да је зато да се ојача институција Комисија за заштиту државног суверенитета, да би се на тај начин спречила инострана мешања унутрашње послове Русије.

„Не треба нам пуно људи, али по мом мишљењу треба нам представник који би се бавио економском политиком и још један који би се бавио образовањем и културом „, подвукао је он.

Руски сенатори установили су Комисију за заштиту националног суверенитета средином јуна ове године. Главни задаци ове установе су праћење покушаја других народа да утичу на унутрашњу руску политику, као да израђује предлоге како да се руска држава супротставља и како да спречава те иностране покушаје.

Неки руски медији извјештавају да је идеја о одржавању посвећене сесије, о спречавању страног мешања у руску политику, предложена након састанака председника Владимира Путина са лидерима Немачке и Француске.

На преговорима Путин је рекао да се Русија није мешала у унутрашњу политику других нација, али да је унутрашња ситуација у Русији и даље циљ активног спољашњег мешања.

Прилагодио и превео са енглеског на српски, Србин.инфо.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су руски новинар и уредник портала news-front.info, Оксана Сазонова и чешки новинар Јан Зорбић.

Током емисије руска новинарка Сазанова је говорила о томе како Руси доживљају распад СССР (00:20:30), о Русима који су после распада СССР-а остали ван Русије (00:23:30); и о односу Руса према осталим Словенима и Србима (00:25:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.