Прочитај ми чланак

РАСИМ УБЕЂЕН: Уједињење опозиције је утопија

0

Потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић за "Новости": Очекује нас озбиљна изборна трка у Београду. Нису потребни парламентарни избори, штетне приче о реконструкцији Владе.

Београдски избори свакако су велики изазов за владајућу коалицију, али су за опозицију они „бити или не бити“. Сигурно је да странке власти морају овој трци озбиљно да приступе, јер нема добијених утакмица и апсолутног фаворита у старту. То ће бити озбиљна изборна трка.

Ово, у интервјуу за „Новости“, поручује потпредседник Владе, министар трговине, туризма и телекомуникација и лидер СДПС Расим Љајић, на питање колико је гласање за власт у главном граду озбиљан тест за владајућу коалицију.

* Колико је реално да уз београдске буду расписани и ванредни парламентарни избори?

– Не одлучујем о томе, али сматрам да смо имали превише избора у кратком периоду. Владајућа коалиција функционише сасвим солидно и не видим потребу за изборима.

* Помиње се и реконструкција Владе?

– То је посао за премијера и за стожерну странку власти. Али прича о реконструкцији пред важне београдске изборе је штетна и за владајућу коалицију и за сам рад Владе, јер се онда јавност бави тиме ко иде, а ко остаје, а администрација чека да види шта ће се догодити.

КОСОВО НИЈЕ ЗАВРШЕНА ПРИЧА

* Како гледате на унутрашњи дијалог о КиМ, који је покренуо Вучић?

– Такве дебате су нам потребне о свим важним државним питањима. Косово није завршена прича, да јесте, не би било део поглавља 35 са ЕУ, не би се водили преговори са Приштином у Бриселу. Истина је и да ми играмо ову партију црним фигурама, и то вероватно са две мање, и то свакоме треба да буде јасно. То је и суштина унутрашњег дијалога – да видимо шта је то што је реално да Србија из процеса нормализације добије, како да извуче максимум у овим неповољним околностима за земљу.

* Ипак, било је трзавица у Влади, несугласица између појединих министара, али и између премијерке и неких чланова кабинета…

– Влада је стабилна и функционише више него коректно. Наравно да ће бити различитих мишљења, природно је да и унутар једне странке немају сви исто виђење око неких тема. Све док је то део једне демократске, цивилизоване дебате корисно је за политички живот у земљи. Засад није било већих искакања.

* Чују се примедбе да је Ана Брнабић као „фикус“ у Влади. Осећа ли се мањак ауторитета после одласка Вучића?

– Ко год да је дошао после Вучића, поставило би се то питање, јер је он на изборима освојио 50 одсто гласова. Ана Брнабић добро ради свој посао и сваки од министара има обавезу да поштује хијерархију у Влади, јер само на тај начин Влада може да функционише. Уколико је то брод без кормилара, ту среће нема и та влада боље да се распадне одмах. Већина нас је дуго у политици, зна неки ред и правила. Трудим се да та правила поштујем, верујем и већина министара.

* Хоћете ли на београдским изборима наступити са СНС или је реалнија опција да будете на листи са СПС?

– Спремни смо на разговоре са другим партијама, али и на самостални излазак, јер немамо шта да изгубимо. СДПС тренутно има више него симболично учешће у градској власти и немамо императив да по сваку цену улазимо у неку коалицију. Идеја савеза са Дачићем није нова. Али прво ћемо разговарати са СНС, па тек онда са СПС и евентуално с неким другим странкама.

* Може ли излазак опозиције на биралишта под једном заставом, коју би „носио“ бивши градоначелник Драган Ђилас, да угрози планове владајућих странака?

– Владајућа коалиција не треба да гледа на то у колико колона ће ићи опозиција и ко ће бити на њеном челу, већ да изборима приђе озбиљно и одговорно. Околности ће бити такве да ће терати странке опозиције на неко удруживање. Али јединствена колона ми делује нереално. Познајући и људе и различите програме странака, прављење једне листе чини ми се утопистичким.

* Мислите ли да је основни хендикеп владајуће коалиције то што не може у Београду да „наплати“ харизму Вучића, што нема довољно препознатљиво лице које би повукло део бирача?

– То не мора да буде хендикеп. А и ако јесте, то може да се надомести јаком страначком инфраструктуром, осмишљеним и реалистичним програмом за Београд и представљањем досадашњих резултата, а и те како их има.

ЧЛАНСТВО У ЕУ, ПРОТИВ УЛАСКА У НАТО

* Да ли је за вас најава уласка Србије у ЕУ тек 2025. позитивна или негативна вест?

– Позитивна, јер први пут имамо неки оквир за пријем земље. За нас је и овако слаба ЕУ боља него никаква и убеђен сам да чланство треба да остане спољнополитички приоритет.

* Треба ли Србија да постане чланица НАТО?

– Јесмо за сарадњу, али смо против чланства. Већина грађана и странака се противи уласку у НАТО.