Прочитај ми чланак

ЛИДЕР ДСС-а МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ: У савез са Дверима и Здравом Србијом

0

Лидер Демократске странке Србије Милош Јовановић: Сарадња са Здравом Србијом и са свима који деле наша уверења око ЕУ и КиМ. "Све ово данас је политички ријалити".

У нормалним политичким околностима, пошто смо почели да градимо нови ДСС, било би природно да пред бираче у Београду изађемо сами. Међутим, како је актуелна власт отворила низ судбоносних питања за Србију, попут КиМ и промене Устава, било би крајње одговорно јачати блок странака које сматрају да интерес Србије не лежи нужно у пуноправном чланству у ЕУ, а нарочито не у предаји КиМ.

Овако Милош Јовановић, лидер ДСС, одговара на питање „Новости“ хоће ли његова странка самостално пред бираче у главном граду или разматра улазак у савезе.

– Нови ДСС апсолутно је отворен за сарадњу са политички сродним организацијама, на првом месту са Дверима, Здравом Србијом Милана Стаматовића, али и свим другим актерима који деле слична уверења о овим питањима – додаје он.

НОВО ПОГЛAВЉЕ

* ДСС је обележио 25 година од оснивања и добио нове функционере, хоће ли му то помоћи да ојача?

– Обележили смо крај једног циклуса у својој историји, на који смо поносни, али који је иза нас. Извршена је смена генерација, имамо ново руководство и немамо проблем да направимо биланс протеклих 17 година. У том смислу немамо шта да ојачамо. Поносни на своје наслеђе, градимо нови ДСС и отварамо сасвим ново поглавље као свежа снага на политичкој сцени Србије.

* Мислите ли да опозиција има потенцијала да промени власт у престоници?

– Зашто не би имала? Сви избори су прилика да се власт промени и само се у Србији таква промена доживљава као смак света. Уосталом, Београђани одлучују о томе коме ће указати поверење.

* Колико је реално да се нађете у колони са Дверима, Вуком Јеремићем и Сашом Радуловићем, ако се она оформи?

– Једина реалност је да сада приводимо крају писање нашег програма за Београд и да радимо на јачању наше организације.

* Лидер ДС је поручио да само та партија може да изнесе терет промена и победи напредњаке, да ли бисте са њима у коалицију?

– Чини ми се да се олако поставља питање коалиција свих са свима. Није важно што мени та врста естрадизације политичке сцене страшно смета. Проблем је што се тиме показује да у политици више нема политике. На српској политичкој сцени више нико никог не пита за програм и уверења. Све се свело на један свеопшти, промискуитетни, политички ријалити.

* Уколико би Драган Ђилас био кандидат за градоначелника, да ли бисте пришли блоку који буде стајао иза њега?

– Превише је непознатих у вашем питању да бих могао да одговорим.

* Начелно сте за дијалог КиМ који је иницирао председник, којом стратегијом бисте очували Космет у саставу Србије?

– Да кренемо од баналности која се често заборавља: први услов да га очувамо је да га не предајемо. Потребно је зауставити бриселски процес и не одмрзавати конфликт у овом тренутку. Не могу се заштитити права Срба на КиМ тако што ће се одустати од права државе Србије над Косметом. Коначно, држава мора да има озбиљну стратегију за заштиту нашег народа у покрајини. Сви детаљи нису за јавност, али довољно је напоменути да такве стратегије постоје јер нисмо ми ни први ни последњи народ суочен са ситуацијом замрзнутог конфликта.