Прочитај ми чланак

ЗАКОН НЕЋЕ ВАМ ПРОЋИ Протест Синдикaтa просветaрa и јaвних служби испред ВЛАДЕ

0

Више синдиката запослених у јавним делатностима, највише у просвети, протестовали су данас у подне испред Владе Србије под слоганом ''Јавне службе - јавно добро. Одбранимо јавно добро!''. Синдикалци траже праведне платне разреде.

Протест синдикалаца завршен песмом „Бела ћао“ уз објаву да су чланови синдиката Уније просветних радника ступили у потпуну обуставу рада.

 

За микрофоном испред улаза у Владу Србије ређали су се синдикални представници из реда просветара који су указивали на неправду која се новоусвојеним законом наноси колегама из просвете и јавних служби –  указујући да су „луча науке“, а они који су донели закон „понављачи и школски и морални“…

– Не тражимо ми повећање ни веће, ни мање него повећање као и сви остали, од 25 одсто јер заостајемо за осталима… Па  нисмо ни ми најгори овде, поручиле су синдикалне вође док су их штрајкачи подржавали звиждуцима из пиштаљки, правећи буку у Немањиној.

Окупљенима се обратила Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, која је колеге позвала да звижде, да их сви чују и рекла да су их у преговорима преварили, обећали једно, а сад се десило друго – закон „леx специалис“, који укида све оно што је већ уређено.

Добар дан, Србијо! Београде, добро ми се пробудио!, поздравила је Јанковићева окупљене и довикнула: „A сад звижидете нека вас чују“. Она је нагласила да су обећани платни разреди неправедни и да просветари и јавни службеници хоће праведне платне разреде.

Синдикалци су се обратили окупљенима речима да би требало да је правда слепа али да новоусвојени закони показују да то није тако јер им одузимају право на синдикално организовање и иступање.

Синдикалци су се налазили испред улаза у Владу Србије и поручили министрима и власти да им „овај закон неће проћи“. Они су зазвиждали из стотине пиштаљки, а потом је прочитана и листа учесника у овом протесту, међу којима је највише струковних удружења просветара.

Протест синдиката протесте и јавних служби почео испред Владе Србије интонирањем химне „Боже правде“ коју су синдикалци певали у ставу мирно после чега су се зачули звиждуци из пиштаљки.

Повод за протест су предложене измене Закона о запосленима у јавним службама којима су просветари незадовољни и траже да буду повучене. Они сматрају јер да би новим прописима била угрожена њихова радна права.

Подсећамо Влада предлаже да запослени који примају плату из буџета могу да буду распоређени мимо своје воље на друге послове, на послове друге врсте и другог нивоа образовања, у друго место рада до 50 километара удаљености, а по потреби и даље.