Прочитај ми чланак

РУСКИ МИГОВИ У СРБИЈИ већ следеће недеље?

0

Обећани борбени авиони и војна техника из Русије би могли да стигну већ следеће недеље. На Дан ослобођења, 20. октобра, очекује се долазак руског министра одбране у Београд.

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу могао би да посети Београд, на Дан ослобођења 20. октобра, а постоји могућност да се пре тога, већ почетком следећег месеца, у Србију допреме први „мигови“ и војна опрема коју је Русија још раније одлучила да испоручи нашој земљи.

Фото: brightwallpapers.com

Тачни датуми посете и допремања војне технике биће утаначени у петак, 29. септембра, када први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић иде у Москву на састанак Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије. Он ће се тамо срести и са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, а осим економских тема, како се очекује, двојица министара, разговарати и о политичким питањима, као што су притисци на Србију да уведе санкције Русији, статусу Српско-руског центра у Нишу, намерама власти у Приштини да пређу праг више међународних организација…

Високи руски званичници већ су у више наврата најављивали да Москва планира да до краја ове године испоручи шест ловаца „миг-29“ Србији, као и да се разговара о могућој продаји ПВО система С-300 нашој земљи.

Поменути „мигови“ захтевају ремонт, што ће према проценама коштати између 180 и 230 милиона евра. Војнотехнички договор двеју земаља укључује да наша војска као донацију добије и 30 тенкова Т-72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и мање топове калибра 14,5 мм.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ АЛЕКСАНДАР ВУЛИН ЈУЧЕ У МОСКВИ
САРАДЊА, АЛИ НЕ И ЧЛАНСТВО У ОДКБ

Влада и председник Србије воде политику војне неутралности – поручио је јуче министар одбране Александар Вулин, који се у Москви састао са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ), генерал-пуковником Јуријем Хачатуровом.

– Нашим домаћинима сам пренео да Србија нема намеру да постаје члан ОДКБ, ни НАТО, али има велику жељу да продубљује сарадњу са ОДКБ и њеним чланицама. Све оне подржавају принципијелну позицију Србије у односу према КиМ и на томе сам им посебно захвалио – рекао је министар одбране.