Прочитај ми чланак

ПАТРИОТСКО ВАСПИТАЊЕ: Деца ратних ветерана поново у Русији

0

Боравак српских ратних ветерана и младих у Москви од 15.9.-22.9.2017.

Ратни ветерани и њихов подмладак, по други пут ове године,боравили су у Русији, од 15.09.-22.09.на позив проф.Радмиле Војновић, књижевнице, и председнице РО у Москви “ Српски дом”. Седмодневни програм пружио је групи, коју је предводио председник Организације ветерана Србије, господин Жељко Вукелић, прилику да упознају руску војну, духовну и националну историју и културу, и учествују у војно-патриотском кампу, са руским ветеранима и децом, члановима војно-патриотских и историјских удружења, која делују самостално или у оквиру основних и средњих школа,широм РФ.

Осим њих,у кампу су били чувари славних традиција козаштва, са Дона и других граничних области Русије.Дводневни програм пружио је учесницима широк спектар вештина и знања, од медицинске помоћи, борилачких вештина,спортове, развијање способности и коришћење свих ресурса природе и људског организма,у функцији сналажења и преживљавања у свим, па и екстремалним условима. Овај камп био је у Гарнизону А, Павловског посада, где се чувају историјске реконструкције битака, оружја и оригинални предмети из ратова.

Ветерани са разним степеним повреда и инвалидности, посебно су захвални војном лекару,др А.Акинфијеву, који је у кампу прегледао и пружио медицински третман нашој групи. Други део програма одвијао се у виду посета:1. Московском Кремљу, где је група 18.9. обишла резиденцијални и музејски комплекс са изложбама, споменицима( Цар пушка, Колокол, унутар зидина Кремља,са царским дворцима, Успенским, Архангелским храмовима, где су гробнице руских великих кнежева и царева, где су крунисани владари и хиротонисани митрополити и патријарси, где је данас резиденција председника РФ.

Величанствени утисци лепотом Кремља допуњени су шетњом кроз Александровачко сад, где је вечни огањ, вечна стража, и Меморијал градова хероја СССР-а, у знак захвалности и поштовања према 27 милиона жртава, које је положио руски народ и Црвена Армија у борби против нацизма, и ослобађању своје Родине и европских држава од фашизма у Другом светском рату.Затим је група обишла Црвени трг, споменик великом Георгију Жукову, и славни Гум, древни раскошни трговачки центар. После ове екскурзије, обишли смо Храм Живоначалне Тројице, саграђен у част 1000 година Крштења Русије, где смо добили поклоне, књиге и молитву славне Оптине од свештеника и где смо ручали.

Сутрадан, 19.9. наставили смо екскурзију, посетом велелепном војно-патриотском научном и образовно- туристичком парку Патриот, у Подмосковљу, који се простире на 5500 хектара, где смо видели историјски развој руских високих технологија,у области војне и мирнодопске технике, тенкова, оклопних транспортера, артиљерије, свих калибара, ратних торфеја Црвене армије у Другом светском рату, и другим локалним ратовима, нуклеарне војне системе, на земљи, води и космичке, све до космичких капсула, ракета, Гагарина, до данас.

Посебно је била интересантна екскурзија у Партизанском селу, где смо видели и чули историју народног партизанског покрета на окупираним територијама СССР, који је дао велики број хероја, и деце хероја, који су уништили преко милион нацистичких војника и 20000 немачких авиона, нанели огромну штету Вермахту, и пружили непроцењиву помоћ Црвеној армији и допринели победи СССР над хитлеровском Немачком.

20.9. група је посетила Образовни центар Свети Серафим Саровски, где је видела изложбу о историји Царске Русије, народних умотворина које праве ученици, иконе, лутке, уметничке предмете, одржан је концерт, руски ученици отпевали су песму св.владике Николаја Велимировића, “ Вера вечна ,вера славна”, и руске песме о Косовском завету. Председник Организације ветерана Србије Жељко Вукелић поклонио је директорки Центра Татјани Ивановној ручни рад члана Организације ветерана, српски грб, а Радмила Војновић одржала предавање руским ученицима предавање о руско-српским односима кроз историју. После заједничког ручка, свештеници Центра одслужили су молебан и благословили српске ветеране на пут.

Затим је група имала пријем и вечеру у седишту Суворовско- нахимоваца РО војних ветерана Русије, где су домаћини били генерали Министарства одбране РФ, на челу са аутором Војне Доктрине Главног штаба Руске Армије, генерала Александра Владимирова, и председником Организације пуковника Ј.Лавринеца, и потпредседником пуковником Н.Сичовим. Др војни историчар Гурковски одржао је кратко предавање о руско-српским односима, између два светска рата, председник Организације ветерана, Жељко Вукелић поклонио је суворовцима српски грб, а они групи спомен значке, и медаље Вера,чест и полза, и Хвала Србији, председнику Ж.Вукелићу, а ветеранки, члану породице палог борца, Слободанка Блитва Вукелић медаљу Хвала Србији. Следио је одлазак у пансион града Жуковског, светски познатог по аеро митингу, где је група ноћила, и 21.09. посетила Музеј Руске Армије, обишла историјске реконструкције и павиљоне са оригиналним документима,експонатима, оружјем, заставама, макетама бродова, царске епохе, од средњег века , СССР, до наших дана, и Космичке Армије РФ и флоте.

После изузетне екскурзије, где је група видела реконструкцију највеће битке у Другом светском рату, за Стаљинград, и трофеје, преко 2 тоне нацистичких крстова са погинулих нациста, као и све ордене и трофеје освојене у Другом светском рату, следио је необичан војнички ручак у музејском ресторану, у стилу Другог светског рата.Група је обишла величанствени Храм Христа Спаситеља, саграђеног по други пут, после рушења тридесетих година прошлог века, а саграђеног у част победе над Наполеоном. Треба рећи да је ветеране и младе, са председником Ж.Вукелићем и организатором ове екскурзије Р.Војновић, примио Његова Екселенција господин амбасадор Републике Србије у Русији, Славенко Терзић, са сарадницима.

У срдачном разговору, уз послужење, господин амбасадор испратио је на пут нашу групу. 22.09. ујутру, ветерани су из града Жуковског,кренули у Србију. Ова експедиција,камп и екскурзије у Москви остаће у сећању свих учесника,као дивно искуство, и инспирација за даљу сарадњу у свим областима наших братских народа.

Проф. Р.Војновић, члан УКС