Прочитај ми чланак

„МИЛИЈАРДЕ ЗБОГ ОКУПАЦИЈЕ“: И Чешка би да се овајди од Русије

0

Пољска намерава да тражи од Русије репарацију за „напад“ на Пољску 1939. године и догађаје из Другог светског рата. И Чешка такође треба да се замисли о одштетама од Русије за двадесетогодишњу „окупацију“, сматра Владислав Свобода у чешком листу „Прави простор“.

„Свобода“ пише да се на савести СССР-а у Пољској наводно налази „више од 300.000 погинулих“, а од 1945. године Совјетски Савез, тврди он, депортовао је из Пољске више од 40 одсто опреме за машине, наводи се у тексту.

© Sputnik/ Маријана Колаковић

„А шта са нама?! Можда би требало и ми да тражимо од Русије, као од државе-наследнице СССР-а, репарацију? Јер је током двадесет година Совјетски Савез нас окупирао, уништио више од двеста особа и нанео нашој имовини штету од милијарда долара“, пише „Свобода“.

Осим тога, он сматра да је Совјетски Савез нанео штету Чешкој тиме што је довео на власт комунисте, због чега је држава „заостала за светом“. Совјетска војска је 1. новембра 1989. године причинила Чешкој штету од шест милијарди круна (данашње 2,72 милијарде долара).

„Ипак, у ту суму нису укључени расходи за чишћење војних округа од муниције које нам је совјетска војска великодушно оставила. На пример, чишћење региона Ралско коштало је 500 милиона круна“, пише он.

По његовим речима, иницијативи Пољске се могу придружити и балтичке државе и тада „Русима неће бити лако“.