Прочитај ми чланак

КАКО СУ СЕ РУСКИ ВОЈНИ АВИОНИ нашли код Американаца?

0

Како су Американци постали заинтересовани за руски војни арсенал, на које начине долазе до примерака руске војне технике и како их отад користе? Италијански веб-сајт специјализован за војну тематику Gli occhi della guerra тражи одговоре на ова питања.

Након распада Совјетског Савеза, нове независне државе које су од њега настале наследиле су огромне резерве оружја. Један од најзанимљивијих случајева везан је за ратно ваздухопловство бивше совјетске републике Молдавије, читамо у чланку Gli occhi della guerra.

Молдавија је у свом арсеналу имала 34 ловачка авиона МиГ-29, осам хеликоптера Ми-8 и неколико транспортних авиона. То је значајна количина, с обзиром на мали број становника Молдавије. Ова мала постсовјетска република није била у стању да одржава толику авијацију, а ни са стратешке тачке гледишта то јој није било неопходно.

Америка је у то време постала заинтересована за овај арсенал, и то из више разлога. Пентагон се пре свега прибојавао да ће млада република продати авионе МиГ-29 Ирану. Вашингтону није одговарало да Исламска Република Иран добије од Молдавије совјетску војну технологију, посебно из разлога што се у овом арсеналу налазило и 14 модела МиГ-29С, пројектованих да могу да носе нуклеарно оружје.

Америка је 1997. године коначно одлучила да купи тај арсенал. Дала је Молдавији 40 милиона долара хуманитарне помоћи, војну технику и аутомобиле у замену за 21 авион МиГ-29, укључујући и фамозне моделе C. Преостале авионе Кишињев је продао Еритреји и Јемену.

Тако је Пентагон имао двоструки добитак – авиони нису завршили у рукама Техерана, а САД су добиле могућност да проуче један од најкомпликованијих совјетских авиона.

У односу на авионе који су коришћени деведесетих година прошлог века, МиГ-29 је знатно убојитији и има веће маневарске могућности. Његове ракете кратког домета Р-73 (AA-11 „Archer” према класификацији НАТО-а) биле су знатно савршеније од ракета западне производње тј. наводиле су се преко ИЦ сензора који се очитавао на визиру кациге пилота. Због тога су ови руски авиони били опаснији од осталих ловачких авиона САД.

Међутим, Руско ратно ваздухопловство је изгубило ову предност 2003. године, када је Пентагон увео ракете AIM-9X и нове електронске системе. Многи су у томе видели резултат анализе руске технике која је у САД стигла из Молдавије, посебно с обзиром на тежњу Вашингтона да купује и друге моделе авиона од бивших совјетских република или од бивших савезника Москве.

Почетком 21. века Пентагон је од Белорусије и Украјине за неколико десетина милиона долара купио авионе руске производње. Процедура је поновљена 2009. године, када је Пентагон купио од Украјине два руска авиона Су-27. Ови модели су већ тада били озбиљни супарници америчким авионима F-15, а многобројна тестирања које је спровело Министарство одбране САД доказала су да су руски авиони заиста ефикаснији од америчких.

Вести о договору између САД и украјинског ратног ваздухопловства појавиле су се на сајту strategypage.com, где је писало да је руски авион Су-27 технички сличан америчком F-15, али је доста јефтинији и, што је најважније, може да направи озбиљне проблеме ратној авијацији САД. Због тога су произвођачке компаније и амерички инжењери били приморани да измене своју технику како би смањили технолошки несклад, али и да спусте цене.

Приликом анализе и тестирања америчке авијације показало се да су ове мере биле веома значајне, а 2012. и 2014. године забележено је присуство авиона Су-27 на полигону Грум.

На војним вежбама у јануару 2017. године фотографисана је борба руског авиона Су-27Р и америчког F-16 изнад Неваде, у близини познате базе „Area 51”.

Фотографије направљене у долини Тикабу нпоново су доказале употребу руских авиона „Сухој” у војним вежбама америчког ратног ваздухопловства и потврдиле апсолутни приоритет одбране од Русије у стратегији оружаних снага САД.

Фотографије нису биле оштре, па су због тога неки посматрачи изнели мишљење да су у вежбама коришћени стари модели, а не авиони последње генерације, док су појединци сматрали да је реч о копијама направљеним изван граница Русије.

Али једно је сигурно – на маневрима „Red Flags” америчка авијација је авионе Су-27 (Flanker према класификацији НАТО-а) поново почела да третира као непријатељске објекте. То је један од знакова повећане напетости између САД и Русије, закључује италијански сајт Gli occhi della guerra.