Прочитај ми чланак

АФРИКА: Кина извела прве војне вежбе у иностранству

0

Кинески војници одржали су своје прве војне вежбе ван Кине у својој првој војној бази ван кинеске државе. Вежбе су изведене у Џибутију, у Африци.

Мање од два месеца након што су званично отворили своју прву војну базу ван кинеске територије, у Џибутију, морнарица Кинеске ослободилачке војске (ПЛА) први пут је одржала, у петак 23.09., војне вежбе у иностранству, саопштили су кинески медији.

„Ово је први пут да су наши војници, који су стационирани у Џибутију, напустили свој логор“, рекао је командант кинеске војне базе у Африци, Лианг Јанг, а извештава јужнокорејски Морнинг Пост.

 „Тренинг ван касарне ће помоћи да се истражи нови модел обуке, за наш војнике који се налазе овде,“ додао је кинески комадант.

Вежба је укључивала и више десетина кинеских официра, а одржана је на националном полигону који припада жандармерији Џибутија.На вежби кинеско војници су користили оклопна возила, пиштоље, аутоматске пушке и митраљезе како би извршили задате циљеве ванлогорске обуке.

Након више од годину дана градње, 1. августа ове године, Кина је отворила свој први војни објекат у иностранству, који ова земља планира да искористи за снабдевање својих бродова, који учествују у мировним мисијама у региону,  од обале Јемена до Сомалије.

Кинески контингент до 10.000 војника треба да остане у земљи до 2026. године, док се истовремено  шири економија Кине, а њен војни утицај наставља да расте на глобалном нивоу. Пекинг жели да користи ову своју базу у Африци како би успоставио ближе везе са народима на овом континенту, што би било од помоћи кинеској економији да добије приступ природним афричким ресурсима и тржиштима за своју робу и услуге.

Кина би такође могла да са својом воном базом буде падам присуству јапанској војсци, која је задржала мали контингент војника у својој бази у Џибутију, од 2011. године.

Занимљиво, да су одмах, након што је Кина завршила своје војне вежбе, јапанске снаге у овој афричкој земљи почеле сопствене војне вежбе, наводно тренирајући заштиту јапанских држављана у иностранству. Треће вежбе ове врсте, према јапанским медијима, одвија се од 25. септембра до 2. октобра.

Поред кинеске и јапанске базе, Џибути је као стратешки важна локација на јужном улазу у Црвено море, на путу ка Суеском каналу, такође домаћин војним базама из САД и Француске.

Са енглеског превео и приредио Србин.инфо

БОНУС ВИДЕО

Павел Шопов, оснивач најпопуларније патриотске странке у Бугарској,” Атака“ и потпреседник бугарске Скупштине и народни посланик посланичке групе „Уједињени патриоте”, Јавор Нотев, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о бугарско-српско сарадњи у борби против Турака (00:26:00), о томе како Aтака гледа на бугарско-српску сарадњу (00:28:30), о Балканском-православном савезу (00:30:00); као и о односу савремених Бугара према Србима (00:32:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.