Прочитај ми чланак

ДЕЈВИД МЕКАЛИСТЕР: У Бриселу цене Вучићев позив на дијалог о Косову

0

Дејвид Мекалистер, специјални известилац ЕП за Србију, у интервјуу за “Блиц” каже да у Бриселу веома цене Вучићеву иницијативу за покретање унутрашњег дијалога о решавању косовске кризе.

Мекалистер је прошлог месеца боравио у Београду, када се састао са властима и опозицијом припремајући наредни извештај о напретку Србије на путу ка ЕУ. Тада је за “Блиц” рекао да се Србији и даље замерају слабије реформе у области владавине права и слободе медија, те да је нормализација односа са Косовом од кључне важности у приступним преговорима.

– Свих 35 поглавља подједнако су важна, али када је у питању преговарачки оквир, посебно се узимају у обзир поглавља која се тичу владавине права 23 и 24 са једне стране, као и наставак ангажовања Србије кроз кораке ка видљивијем и одрживом побољшању односа са Косовом, о чему се преговара у поглављу 35. Увек сам указивао да постоје недостаци у области владавине права и медијских слобода у Србије на путу ка ЕУ. Функционални правосудни систем је неопходан, уз јасну и ефикасну борбу против корупције свих земаља које желе да се прикључе ЕУ – рекао је Мекалистер.

Прошли пут када смо разговарали, причали смо и о Вучићевом позиву на дијалог о Косову, када сте поздравили такву иницијативу. Какве су реакције у Бриселу, какво би уопште решење косовске кризе било прихватљиво за Брисел без, наравно, директног признавања независности?

– Да, поздрављам иницијативу председника Александра Вучића за покретањем домаћег дијалога по том питању. Видиљиво и одрживо побољшање односа са Приштином веома је важан предуслов у преговарачком оквиру придруживања Србије Европској унији. Стога, конструктиван приступ Србије у том погледу је веома цењен у Бриселу. Надамо се да ће тај процес постепено довести до нормализације односа између Србије и Косова, који ће користити људима у обе државе и донети мир и стабилност у региону.

Колико је могуће остварити добре односе са Приштином ако имамо на уму да је косовски премијер Рамуш Харадинај оптужен за ратне злочне?

– Европска унија подржава и олакшава тренутни дијалог између Београда и Приштине. Одржива нормализација односа биће постигнута уз међусобну сагласност две стране.

Да ли је Косову место у Унеску и Интерполу?

– Моја домовина Немачка једна је од 23 чланице ЕУ која је признала Косово као независну државу, док њих пет нису. Признавање суверености државе остаје ексклузивна одлука сваке земље, али разумем да је за Косово од кључног значаја да добије подршку на путу ка интреграцијама у међународне организације.

Односи Србије и Русије

Блиски односи Србије и Русије неретко се наводе као потенцијална кочница приближавања Србији ЕУ и Западу уопште. Председник Вучић је и у УН нагласио да Србија остаје војно неутрална, што такође оставља простора да се задрже добри односи са обе стране. Да ли је таква политика Србије угрожена на путу ка чланству у ЕУ?

– У складу са поглављем 31 преговора о придружењу, Србија мора постепено усклађивати своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ. Европска унија састоји се од 28 држава чланица, неке од њих гаје ближе односе са Русима у односу на друге, што не представља проблем. Међутим, Русија је једнострано променила границе комшијске земље. То је у супротности са основним принципима на којима почива Европска унија.