Прочитај ми чланак

АНАЛИЗА: Путин на РТС-у

0

Признајем, нисам се томе надао од РТС-а, јавног сервиса „европске Србије“, како се сам представља. Да, релативно брзо од премијере, у готово ударном термину, у четри узастопна наставка (по један дневно) прикаже сјајан документарни филм Оливера Стоуна „Разговори с Путином“. Овај бриљантно одрађен мини серијал ишао је на РТС-у од 18. до 21. септембра са почетком од 21,50 истина само за гледаоце у Србији. Репризе су ишле сутрадан пре подне.

Зашто се нисам надао? Из два разлога. Први је зато што, упркос формалног заклињања српског режима у руско-српско пријатељство, Русија од пето-октобарског пуча наовамо никада није имала благонаклон, па чак ни коректан однос најзначајнијег српског електронског медија, изузев на дан његовог последњег боравка у Београду и војне параде у његову част.

Промовисање анти-руских ставова у информативним и политичким емисијама, кроз пренос вести и саопштења западних агенција и политичара, никада није балансирано адекватним временом посвећеном изношењу руских одговора и ставовова, изузев оних који иду у корист режиму на власти. Није то случај само у Вучићевој ери, тако је од Ђинђића наовамо. Могло би се рећи, не говорим то баш напамет, да је однос позитивних вести Запад-Русија нешто више од 6:1 у корист Запада. Колико смо само пута током рата у Сирији слушали на РТС-у многоминутне западне тираде о руској помоћи злочиначком Асадом режиму, без икакве ограде или селекције уредника информативног програма, да би се пренос руских ставовова свео на реченицу или две, тек форме ради.

Други, али не мање важан разлог је што Путин јесте све оно што би српски народ волео да су његове вође, а они то нису, нити могу бити, а филм то слика врло пластично.

Зато се нисам надао, и зато сам пријатно изненађен приказом овог филма на РТС-у, целовито, професионално и у гледаном термину.

А зашто је приказ фила „Разговори са Путином“ тако значајан медијски догађај у светским оквирима?

Пре свега зато што, у тренутку невиђене хајке западних мајнстрим медија на Путина и Русију, оркестриране специјалним штабовима западних експерата за медијски рат, на непосредан и ефектан начин приказује истину о руском и светском лидеру и даје му прилику да образложи и промовише своје принципијелне ставове. Он ту прилику, наравно, користи врло спретно.

Посебну тежину овом филму даје то што га је урадио прослављени амерички сценариста и режисер, троструки оскаровац, Оливер Стоун, који свестан предрасуда које се западној јавности намећу о Путину у непосредном разговору са руским лидером гради сјајну филмску причу која те предрасуде руши као куле од карата. После овог филма свако на Западу и свуда на свету – Путин није напад, Путин је одговор на напад! Путин није политички лидер, Путин је Вођа народа! Чини се, у времену које долази, не само свог.

Све то српски народ је могао да види и сазна док је још актуелно и из прве руке. Мало ли је од РТС-а, медијског сервиса „европске Србије“?! Обавезно погледајте, ако већ нисте!