Прочитај ми чланак

ЗУКОРЛИЋ МОРА ДА ОДЕ: Жестока побуна ректора спских универзитета!

0

Ректори осам државних и девет приватних Универзитета у Србији затражили су смену Муамера Зукорлића са чела скупштинског Одбора за образовање због, како наводе, нестручности и злоупотребе функције.

Ова иницијатива Конференција универзитета Србије стигла је на адресе председнице парламента Маје Гојковић, министра просвете Младена Шарчевића као и председника Владе и Републике. Зукорлић одговара – председнике Одбора бира владајућа коалиција.

Некадашњи муфтија, данас посланик и власник још увек неакредитованог Универзитета у Новом Пазару Муамер Зукорлић на удару је критика још од ступања на чело Одбора за образовање Скупштине Србије због потенцијалног сукоба интереса. Петнест месеци касније ректори 17 универзитета у Србији јавно тврде да Зукорлић злоупотребљава свој положај неутемељеним и нетачним порукама којима штети образовном систему Србије.

„Појам академска заједница јако лепо звучи. Када преведемо то на терен, академска заједница су неколико људи – заправо је то ректорократија где имамо неколико ректора који држе све конце и они заправо пале и жаре пољем високог образовања“, рекао је Зукорлић.

Због ове, последње у низу увреда упућених академским институцијама државе, Конференција универзитета Србије затражила је хитну смену председника Одбора. Зукорлић, као власник приватног Универзитета, „функцију веома често користи како би изговарао неистине и погрешно интерпретирао чињенице предлажући решења која би довела до акта о акредитацији који годинама није у стању да добије“, наводи се у саопштењу које је потписало 17 ректора у држави.

„Високо образовање у Србији, као главни стуб развоја једног друштва, треба континуирано развијати и непрекидно радити на унапређењу његовог квалитета. Оно мора бити ван свих дневнополитичких амбиција и партикуларних, личних интерса. Због тога је изузетно важно да на челу једног од најважнијих скупштинских одбора буде особа која ће својим деловањем тежити ка остварењу наведених циљева“, навео је КОНУС.

Жалба 17 ректора на његово поступање не забрињава председника одбора из владајуће коалиције.

„О томе ко ће бити у парламенту и о компетенцијама чланова парламента одлучује народ на непосредним изборима. О томе ко че носити извесне функције у парламенту, одборима, одлучује владајућа већина и то су основни принципи демократије. Остале оптужбе су оно „хајде да му узвратимо неки ударац па шта год да је“. И веза са универзитетом у Новом Пазару је заправо њихова логика јер они се искључиво воде личним интересима“, каже Зукорлић.

Универзитетска професорка Милена Драгићевић-Шешћ сматра да актуелни однос према академској заједници, образовању, докторатима прети да разблажи све стандарде који су годинама успостављани у српској просвети.

„Наравно да је популистички дискурс охрабрен ситуацијом у друштву у којој се знање потцењује, у коме се један озбиљан и студиозан рад потцењује, у коме се мисли да се баш све може акредитовати – шта сад ту нека комисија инсистира на томе (да човек буде доктор наука“, оценује Милена Драгићевић-Шешић, професорка ФДУ.

Захтев академске заједнице стигао је на адресе најодговорнијих људи у земљи, али одговора за сада нема – ни из парламента ни из Немањине, па чак ни са Андрићевог венца.