Прочитај ми чланак

НФЛ у ИНАТ ТРАМПУ – црнци клече, док белци стоје

0

Наставља се "рат" спортиста и председника СAД Доналда Трампа, а нови ударац задали су играчи америчког фудбала.

Тамнопути играчи НФЛ тимова Балтимор Рејвенс и Џексонвил Џегуарс протестовали су клечањем током интонирања химне СAД пред њихов дуел на лондонском Вемблију.

Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

Такође, клечали су тампопути НФЛ играчи и на осталим утакмицама током недеље, а које су игране на територији СAД.

Трамп је пре неколико дана поручио да би сви НФЛ играчи који клече док се интонира химна требало да буду отпуштени.

НБА

Трамп је ушао у сукоб и са НБA звездама, након што је повукао позивницу Голден Стејт Вориорсима на традиционални пријем у Белој кући. Он је то објаснио оклевањем Стефа Карија (који није задовољан ставовима које председник изражава), на шта је Леброн Џејмс реаговао истакавши да он не би ни дошао, а да је част доласка у Белој кући нестала када је он изабран за председника.

Ове протесте покренуо је квортербек Колин Кеперник на лето 2016. године, након серије бруталних акција полиције над Aфроамериканцима у СAД у различитим градовима.

Кеперник иначе није могао да пронађе тим овог лета, иако је својевремено водио Сан Франциско 49ерсе до Супербоула.

На Вемблију је 20-ак играча и чланова два тима клечало током интонирања химне. Подршку својим играчима пружили су власници два клуба, Џегуарса Шахид Кан и Рејвенса Стив Бискиоти.

„Састао сам се пред утакмицу са капитеним мог тима и пружио им пуну подршку, целој НФЛ лиги после претећих и раздорних изјава председника Трампа. Била ми је част да будем са њима и њиховим колегама. Наш тим и НФЛ подржавају нашу нацију са свим различитостима с којима долази – расним, верским и другим. Испред нас је много посла, а спорни коментари председника то отежавају“, рекао је Кан.

Кан је пореклом Пакистанац, а прошле године је донирао милион долара Трамповој председничкој кампањи. Стајао је уз своје играче током простеста.

„Препознајемо утицај играча, поштујемо њихов протест и потпуно га подржавамо. Сваки глас се мора чути. Ово је демократија на највишем нивоу“, додао је Бискиоти.

Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Играчи су устали када је интонирана химна Велике Британије „Боже спаси краљицу“, после америчке химне.