Прочитај ми чланак

ХАШИМ ТАЧИ и реформа ОУН-а

0

Кад сам прочитао саопштење «кабинета председника Косова» о томе да он заједно са супругом лети у Њујорк ради учешћа на Генералној скупштини ОУН, помислио дам да су у том кабинету заселе шаљивџије које због беспослености муте међународне воде. Јер «Косово» није члан ОУН и његовог председника не би смели пустити даље од гардеробе. Поготово због, како су написали његови блиски сарадници, «многобројних сусрета са шефовима држава и међународних организација». А поготово нисам могао поверовати да ће сам Доналд Трамп са његовом Меланијом примити Хашима Тачија са женом и да ће имати са њима, макар и кратку, но пријатну беседу.

Наравно да схватам да се Доналд Трамп раније није бавио дипломатијом и највероватније се не досећа да може улетети у прилично интересантну ситуацију. Ако би се он и Меланија срели са породицом Тачи било где на плажама Калифорније, онда би свима било јасно: четири лепа човека на сунчаном дану и под звуцима сурфовања, разматрају борбу против трговине људским органима и нарко мафијом. Но, у овом случају противници америчког председника ће га прекоревати због тога што он крши обичаје и правила међународног форума. Хашим Тачи има везе са ОУН исто колико и његова жена и такви потезу изгледају дивље. Свакојаки полупризнати и непризнати «председници» лутају по свету до миле воље и нико на њих не обраћа пажњу. На пример, у мом родном селу све до сада живи човек кој се сматра председником земаљске кугле. Но, ни са њим, ни са другим његовим колегама, председник САД се ни једном није сусрео. А одлучио је да се сретне са Хашимом Тачијем и његовом женом.

Међутим, ускоро сам морао поверовати да ће се тај епохални сусрет ипак одржати. Знате зашто? Зато што је Доналд Трамп замислио да реформише ОУН. Он је тако нешто и изјавио у свм наступу на Генералној скупштини: Северну Кореју ћемо претворити у прах, а ОУН ћемо реформисати. Премда се јавља питање: Северна Кореја се може претвворити у прах само ако се игнорише вето Кине и Русије. А ако Доналд Трамп пљуне на вето, због чега је онда уопште потребна ОУН. Зашто је онда реформисати? Треба растерати. Што би се рекло: циркус је изгорео и кловнови су се разбежали.

Ту ми је постало јасно на кога ће се опирати Доналд Трамп у својим даљим међународним пословима. На такве као што су Хашим Тачи и Мило Ђукановић и на сличне њима у другим регионима света. Другим речима, на разбојнике.

Да ли сад схватате шта осећају разбојници са доласком Трампа? Још јуче је «Интерпол» сакупљао материјал о њима, за најгнусније злочине против човечности. А о крвавим делима Хашима Тачија постоје читаве хрпе материјала у српској полицији. Но данас он већ поносно шета по згради ОУН са својом женом и гледа са висине на чланове ОУН који нису чак ни у машти могли поверовати у сусрет са Врховним Бићем.

Поверовао сам и у то да ће Хашим Тачи да спроведе «мноштво сусрета са шефовима других држава и међународних организација». Чак сам уверен да ће пријем код њега затражити Петар Порошенко из Украјине и Даља Грибаускајте из Литваније. Јер се они не разликују превише од Хашима Тачија по питању своје лакејске преданости Вашингтону и у њему виде нову утицајну фигуру која у будућности може бити од велике користи. Његова подршка посебно је потребна Даљи. Јер, на крају крајева, она је направила откриће – испоставља се да нуклеарна електрана коју Русију гради у Белорусији, представља средство нуклеарне уцене Литваније. Као, ако Москва уништи ту нуклеарку, настаје смак за Литванце. Управо на то је она упозорила целе УН. Као што схватате, јадница преживљава веома сложен период у свом психичком стању, и она се мора успокојити. А већ Хашим Тачи – он је овде незамењиви занатлија.

Па и међународним организацијама је време да ускладе казаљке са политиком полупредседника Тачија. Посебно Канцеларији ОУН за наркотике и криминал. Јер се понекад недопустиве ствари одигравају у светској трговини наркотицима. Или ће у авиону из Авганистана наћи вредан терет хероина, или ће курир на румунскј граници то запленити. А то је чист новац из буџета полурепублике Косово или лично из џепа полупредседника исте. Узгред, и многим великим људима у САД од оваквих неуспеха ће бити тужно. Верујем да се досећате због чега.

Зато ћемо чекати амерички предлог за реформу ОУН заједно са списком нових фаворита код домаћина те организације. Од броја оних које ђаволи са вилама у овом свету потпаљују.