Прочитај ми чланак

БЕЗ ВЕЛИКЕ КОAЛИЦИЈЕ у НЕМАЧKОЈ: Фијаско великих партија, евроскептици у замаху!

0

Немачка је рекла своје: После пребројавања око 90 одсто гласова извесно је да је коалиција ЦДУ/ЦСУ око Aнгеле Меркел освојила највише гласова, али ипак мање него што је очекивано.

СПД Мартина Шулца доживео је бродолом, док је висок резултат постигла екстремна десница из партије Aлтернатива за Немачку. На изборе је изашло високих 75,9%, а по свему судећи, Aнгела Меркел ће након ових избора бити приморана на коалицију каква до сада није виђена на савезном нивоу.

Шта знамо након изборних резултата:

Aнгела Меркел ће по свему судећи освојити рекордни, четврти канцеларски мандат, након што је са 33% освојених гласова њена ЦДУ добила 218 места у парламенту (Бундестагу), који броји 631 место.Резултат ЦДУ је осетно мањи него на претходним изборима, када су освојили 41%, и дочекан је као крајње разочаравајући, због чега се очекује да утицај Aнгеле Меркел на домаћој политичкој сцени буде умањен.
Главни ривал ЦДУ, Социјалдемократска партија Немачке СПД доживела је најгори резултат у последњих 80 година, освојивши тек 20% подршке и 138 места у Бундестагу. Лидер СПД Мартин Шулц најавио је одлазак у опозицију, упркос позиву Aнгеле Меркел да размисли о великој коалицији.
Ултрадесничарска антиимигрантска партија Aлтернатива за Немачку остварила је висок резултат, освојивши 13,5% и 87 посланичких места, чиме је постала трећа најјача политичка партија у Немачкој. На тај начин постаће прва националистичка странка у Бундестагу после ИИ светског рата.
Најава СПД-а о одласку у опозицију Aнгели Меркел оставља само један избор, тзв. „Јамајка“ коалицију са сестринском партијом ЦСУ, либералима из ФДП који имају 10,5% и Зеленима који су освојили 9%. Оваква коалиција никада није постојала на савезном нивоу.

НЕМАЧКА ИЗБОРНЕ АНКЕТЕ: Пирова победа Меркелове, победници патриоте и евроскептици

У Бундестаг улази и десничарска АФД са 13 одсто подршке међу немачким бирачима.

Странка канцеларке Ангеле Меркел је, према излазним анкетама, много испред Социјалдемократске партије Мартина Шулца, преноси Гардијан.

Према излазним анкетама, Демохришћанска партија (ЦДУ) је освојила 33,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска (СПД) на другом месту, са освојених око 21 одсто гласова, преносе АРД И ЗДФ.

Међутим, у парламент улази и партија на крајњој десници Алтернатива за Немачку (АФД), која је по први пут у својој историји остварила резултат од 13 одсто.

Реч је о политичкој партији десничара и евроскептика, која је политичке поене скупљала на теми избеглица, странаца, проширења Европске уније и решењу финансијске кризе.

Овакав изборни резултат пласира је на треће место и чини можда и званично највећом опозицијом, преноси Гардијан.

У немачком Бундестагу ће у новом, 19. послератном сазиву, бити још и посланика партије Левица, наследнице некадашњих источно немачких комуниста, затим, странке Зелени (свака по око девет одсто), као и либерали (око 10 одсто), које је је млади Кристијан Линднер успео да врати у парламент.

Немачка канцеларка Ангела Меркела изјавила је да преузима мандат за формирање нове немачке владе са својим конзервативним блоком, истакавши да антиимиграциона странка АФД представља „велики нови изазов“ сада када улази у парламент.

Меркел је, у првој изјави након што су објављени први прелиминарни резултати избора у Немачкој, обећала да ће придобити подршку гласача националистичке АФД након што је та странка стекла довољно велику подршку да може да уђе у Бундестаг, преноси АП.

„Наравно, пружељкивали смо бољи резултат, то је јасно“, признала је канцеларка, подсетивши да је њена странка на власти већ 12 година од којих су, како је истакла, последње четири биле „пуне изузетних изазова“.

Меркел је присталицама поручила да жели да „придобије назад гласаче АФД“ тако што ће решавати проблеме земље и позабавити се њиховим разлозима за забринутост.

Немачки социјалдемократи признали су пораз на изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима канцеларке Ангеле Меркел.

„Ово је тежак и горак дан за немачке социјалдемократе, изгубили смо изборе“, изјавио је лидер Социјалдеморкатске партије Мартин Шулц у првој реакцији после објављивања излазних анкета.

СПД је на данашњим изборима постигао најгори резултат после Другог светског рата, наводе агенције.

Десничарска АФД је с друге стране обећала је да ће „променити земљу“.

„Кренућемо за Меркеловом. Повратићемо нашу земљу и наш народ“, рекао је један од лидера АФД Александер Гауланд.

На питање о могућности мањинске владе, Ангела Меркел је избегавала директно да одговори на то питање, рекавши уместо тога да намерава формирати „стабилну“ владу за Немачку.

Током телевизијске расправе која је уследила након објављивања излазних анкета, лидер Социјалдемократа Мартин Шулз изјавио је да Ангели Меркел је и даље „највећи губитник“ избора, због чињеници да је Меркелов ЦДУ изгубио више гласова него чак и СПД, иако су хришћанске демократе и даље победници избора.

Резултати избора у Немачкој показали су, у демографском смислу, јасну подељеност између некадашње Западне и Источне Немачке, јер је антиимиграциона и крајње десничарска странка АФД на истоку земље освојила скоро двоструко више гласова него на западу, наводи Би-Би-Си.

Излазне анкете које су објавили немачки медији прве су, али и незваничне и непотпуне прогнозе. Ипак, оваквим резултатима потврђена су и истраживања јавног мњења и политичке процене аналитичара који су Меркеловој предвидели и четврти канцеларски мандат.

Неки од њих су предведели и могућност да Ангела Меркел у „канцеларској фотељи“ остане дуже чак и од свог некадашњег „политичког оца“ канцелара „рекордера“, Хелмута Кола, који је 16 година владао Немачком.

Иначе, поводом избора за Бундестаг, у амбасади Немачке у Београду приређено је изборно вече, на којем је амбасадор Аксел Дитман поручио да ће Немачка наставити да подржава Србију на њеном европском путу, без обзира на резултат избора.

Протести

Стотине антифашистичких активиста окупили су се пред седиштем странке Алтернатива заНемачку (АфД) у Берлину, у знак протеста због њених одличних изборних резултата, као и очекиваног уласка ове странке у парламент. Демонстранти већ неколико сати протестују. Они вичу: „Нацисти“ и „Сви у Берлину мрзе нацисте!“ Полицијске снаге у пуној опреми зсу распоређене на том месту сациљем даспрече било какве сукобе између пролибералних левичара и патриотских десничара.