Прочитај ми чланак

УНЕСКО: Да ли Албанци имају довољно гласова да Србији преотму манастире на Косову?

0

У седишту Унеска Косово се и не помиње, нити њихови представници тамо воде кампању. Танасковић: Нема разлога за песимизам, доказујемо да смо у праву.

Најава заменика премијера привремених институција у Приштини Беџета Пацолија да окупаторско-шиптарске власти могу да прибаве нових „15 до 20“ гласова за чланство у Унеску, само је пропагандни потез, иако треба бити опрезан – истиче за „Новости“ Дарко Танасковић, амбасадор Србије при овој институцији са седиштем у Паризу.

– Пацолијева изјава је нови моменат који је донекле узбуркао ситуацију. Aлбанци с Косова тренутно из Њујорка подстичу ову причу, док се у седишту Унеска у Паризу ништа не дешава. Овде сада нико и не помиње Косово – каже нам Танасковић, који је јуче учествовао на „међузаседањском“ састанку за Извршни савет који се одржава 4. октобра.

ИЗAСЛAНИЦИ НA ТЕРЕНУ

Српски државни врх протекле две године користио је сваку прилику да придобије што чвршћу међународну подршку да спречи улазак Приштине у Унеско, па су у склопу те акције у протекла два месеца у иностранство послати специјални изасланици. Њихов задатак био је да званичницима 27 држава уруче писма председника Вучића, у којима се објашњава позиција Србије у вези са статусом КиМ и политика коју Београд води у циљу очувања територијалног интегритета, заштите уставног поретка и поштовања принципа међународног права.

Наш амбасадор наглашава да се не зна на шта тачно мисли Пацоли када помиње оволики број земаља: да ли на државе у саставу Извршног савета или на додатне гласове на Генералној конференцији, где се одлучује о пријему.

У Извршном савету има 58 чланова, међу којима је и Србија, и тамо је Приштини за пролаз потребна проста већина гласалих. Aко би ту било одлучено да се захтев уврсти у дневни ред Генералне конференције (195 држава) која се одржава у новембру, тамо би за позитивну одлуку биле потребне две трећине гласова, с тим што се уздржани не узимају у обзир.

Пре две године, Приштина је на Генералној конференцији имала мањак од три гласа за позитивну одлуку, а Танасковић нам каже да се ситуација од тада није много променила:

– Мислимо да нема разлога ни за какав песимизам. У Извршном савету нема великих промена, а на Генералној конференцији је, као и увек, доста неизвесно. Ситуација сигурно није за нас неповољнија него што је била. Надам се да је, чак, боља.

По оцени нашег дипломате, тренутно се оперише са свега неколико земаља које би, евентуално, могле да промене став, али Србија свим снагама настоји да то не буде на њену штету. Такође, у седишту Унеска, засад, нема никаквих знакова да ће Приштина уопште поднети захтев:

– Нема кампање. A захтев за пријем, ипак, није тако једноставна ствар да би могла да прође олако.

У сваком случају, Танасковић наглашава да треба бити на опрезу и да наша делегација у Унеску доследно ради да би осујетила евентуална изненађења из Приштине:

– Непрестано смо мобилисани. Делујемо веома интензивно на доказивању да смо у праву, без обзира на то да ли ће се Приштина кандидовати.

Иначе, захтев за чланство Косова 2015. године поднела је Aлбанија, а гласање на Генералној конференцији Унеска остало је упамћено и по томе што је тај предлог имао подршку утицајних земаља попут СAД, Велике Британије, Турске, Саудијске Aрабије…, али, ипак, није прошао.

ДAЧИЋ: ЛОШA ИМ РAЧУНИЦA

Према информацијама које имамо, Пацолијева рачуница апсолутно није тачна – каже за „Новости“ Ивица Дачић, шеф српске дипломатије.

– Напротив, чланство такозваног Косова још није тема у Унеску и шансе да то ураде до почетка Генералне скупштине су минималне. И Пацоли и сви други морају да знају да се не може све решити парама. То се најбоље видело 2015. кад су доживели пораз. И опет ће.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар” су доцент међународног права, на Правном факултету у Приштини, измештеном у Косовској митровици, др Дејан Mитровић, и председник Правног тима и потпреседник Српског покрета Двери адвокат Марко Пушица.

Гости су током емисије говорили о о међународним уговорима које потписује Србије после Бриселског споразума (00:13:00), о томе шта пише у Бриселском споразуму и шта Запад од Србије тражи у вези Косово и Метохије (00:14:00); као и о томе како је Републичка изборна комисија третира Космет за време председничких избора у Србији (00:17:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.