Прочитај ми чланак

СТАМАТ Песмом против таме РШУМ Благословен онај који нема шта да каже, а ипак чути

0

На Златибору, организоване су „Песничке ватре златиборске” које су окупиле врхунске уметнике, песнике, глумце и певаче одајући пошту великанима поезије и страдалницима Великог рата Милутину Бојићу и Владиславу Петковићу Дису.

Том приликом присутнима се обратио председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, а пристнима је своје стихове рецитовао и Љубивоје Ршумовић, добитник овогодишње Повеље песничких ватри за целокупно стваралаштво. Ово признање до сада су добили академик Љубомир Симовић и Радомир Андрић.

– Златибор је данас једино слободна територија у Србији, где можете да говорите, да причате, без икаквих последица, да ће вам то узети неко за зло или да ће злоупотребити против вас. Нажалост, данас се мало или ни мало чује глас интелектуалаца, политичара или привредника који говоре о пропадању и назадовању Србије, о њеном парчању и о пактовима које највише српске власти склапају са нашим крвницима и злочинцима који на Космету нам узимају срце и душу, рекао је Стаматовић обраћајући се као председник локалне самоуправе присутнима у име општине Чајетина.

Он је на крају свог говора и додао да је зато веома битно да се не забораве српски великани и громаде, као што су Владимир Петровић Дис и Милутин Бојовић, који су својим стваралаштвом задужили Србију и српски народ у тешким временима, те да зато Песничке златиборске ватре треба да живе и буде народ Србије, спашавајући га од таме у којој је запао.

Ршумовић

Након што му је уручена Повеља песничких ватри за целокупно стваралаштво присутнима у дворани хотела „Мона” на Златибору, захваљујући на добијеном признању обратио се и наш познати песник Љубовоје Ршумовић:

– Увек када треба да беседим, када треба да нешто паметно да кажем сетим се једне стара пословице: „благословен је онај који нема шта да каже, а ипак чути”. Зато ћу, уместо пригодне захвалне беседе прочитати једну песму о Златибору:

…Увек те зовем именом најдражег друга
и рамена снажим звуком сећања далеког
увек кад грлим самоћу,ти си велика туга
која ме враћа на љубавиште неко.

Увек кад хоћу тишину, јави се твоје име
тако видим још једном оне борове и чуке
увек ме корак носи к теби,загрли ме
ако још имаш оне чворнате руке.

Научио си ме песми косача и орача
био лежај најпростији,али најдражи
често вечери прећутим као да к теби корачам
често твоје очи у малој трави тражим.

Понекад ипак заборавим да си туга
па осмехом дочаравам твоје таласање меко
тада те зовем именом најдражег друга
и рамена снажим звуком сећања далеког….

На крају, свог обраћања присутним, Ршумовић је и изрецитовао своју песму Жице око Грачанице подсећајући присутне да је један део Србије,Косово и Метохија, под окупацијом НАТО-а и шиптарских окупатора:

Жице око Грачанице

Туга леди капке очне
Окрупњале све ситнице
Како песма да се почне
Жице око Грачанице

Сунце неће да изгреје
Ваздух неће да се дише
Хлад побегао испред стреје
Ни мириса немавише

Зауздано летње јутро
Певачице ћуте птице
Бог мисао свако утро
Жице око Грачаницe

НадКосовом орлушине
Несој соју смрт наздравља
Сузе српске и душине
На олтару Православља

Дани трче за животом
Дани пуне несанице
Крст ограђен дивљим плотом
Жице око Грачанице

То страх леди очне капке
То покојни Христа славе
Вапај правде наопаке
Иза судбе бодљикаве

Очи слепе Симониде
Уз краљево тужно лице
Из невида мржњу виде
Жице око Грачанице

У програму су учествали и песници из иностранства, гости Удружења књиженика Србије: Лоуис Берхолм и Антоан Симон, (Француска), Борис Бренза и Стефан Цифра,(Словачка), Иван Џепарски, (Македонија) и Тургут Танyол, (Турска), који су стигли са традиционалних 54. Београдских сусрета писаца.

Ову песничку репрезентацију употпунили су Миљурко Вукадиновић из Београда, Живојин Ракочевић из Грачанице, Слободан Ристовић, Милосав Радибратовић, Мирјана Ранковић-Луковић и Јеремија Лазаревић, песници са Златибора и Милуника Митровић из Косјерића.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

Током емисије г. Стаматовић, је причао о томе шта ће овај савез понудити бирачима на следећим локалним изборима у Београду и још у десет места, и како је Чајетина од сиромашне планинске општине израсла у једну од најбогатијих општина у Србији (00:18:00); док је г. Обрадовић говорио о могућој промени изборног система (уместо пропорцијалног већински систем) као и на који начин може да опозиција заштити опзиционе гласове од изборне крађе, односно да ли је могућ опозициони бојкот избора (00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.