Прочитај ми чланак

НОВИ ФАДИЉ ВОКРИ: Први Албанац у Суперлиги Србије од деведесетих

0

Фудбал сам почео да играм када сам имао десет година. Углавном играм као нападач или у везном реду. Када ме је позвао Радник, клуб који игра у Суперлиги, нисам много размишљао, каже Иљас Зулфију

Албански фудбалери последње три деценије у широком луку заобилазили су првенство Србије. Међутим, времена се изгледа мењају, јер један Албанац носи дрес суперлигаша.

Ради се о Иљасу Зулфију, фудбалеру Радника који је већ годину дана члан клуба из Сурдулице, а уговор му истиче у јануару 2018. Иљаса Зулфи има 19 година, игра на позицији нападача и веома је брз. Висок је свега 167 центиметара и тежак само 61 килограм. Рођен је у Прешеву, а каријеру је започео у клубу Лугина из места Долина. Уместо да срећу потражи у Албанији као многи његови земљаци, Иљаса Зулфи је кренуо другим путем. У Раднику очекују много од њега, а с обзиром да се ради о младом момку регистровали су га на двојну регистрацију за екипу Озрена из Сокобање.

Дебитовао је голом који је дао Тимоку из Зајечара и показао да је пред њим светла будућност. Нада се да би ове сезоне могао и да дебитује у плавом дресу Радника у Суперлиги, јер је за тај клуб играо у купу и пријатељским утакмицама.

– Фудбал сам почео да играм када сам имао десет година. Углавном играм као нападач или у везном реду. Када ме је позвао Радник, клуб који игра у Суперлиги, нисам много размишљао. Тек сам на почетку, али сам много мотивисан да се одужим Раднику. Опет, имам неке планове, зашто да не, да се окушам и у иностранству – рекао је за Прешева Јоне.

Они старији љубитељи фудбала у Србији добро се сећају албанских фудбалера попут Фадиља Вокрија, Кујтима Шаљу, Џевдета и Фадиља Мурићија, Менсура Неџипија, Ганија Љапаштице, или голмана Нећата Жавелија и Шукрија Пажараде. Уз Србе Зорана Батровића, Косту Лалића, Данила Мандића, Љубишу Трајковића и Зорана Мартиновића, те тренера Мирослава Ћиру Блажевића чинили су „златну генерацију“ Приштине која је играла Прву лигу велике СФР Југославије.

Од деведестих година прошлог века, Албанци су одбијали да играју за српске клубове и срећу су углавном тражили у матичној држави или иностранству. Пример Иљаса Зулфија показује да Албанци из Србије полако мењају свој став. До ове године било је незамисливо видети неког од албанских фудбалера у било ком српском клубу. Како сазнајемо, тренер Радника Симо Крунић задовољан је квалитетима Иљаса Зулфија, али сматра да су му потребне утакмице како би могао без проблема са игра Суперлигу.

Млади Албанац је четврти нападач у тиму из Сурдулице, уз искусног Милана Пуровића и младе Милоша Подунавца и Милана Стојановића. Иљаса Зулфију има велику жељу да заигра за репрезентацију Албаније:

– Мислим да би људи из ФС Албаније требало мало више пажње да обрате на играче из Прешева, али и других српских градова.