Прочитај ми чланак

ЕКОНОМИЈА: Како нам је ишло у време Милошевића, Коштунице, Ђинђића, Тадић и Вучића

0

Било је, поред њих петорице, још председника и премијера, али су Милошевић, Ђинђић, Коштуница, Тадић и Вучић обележили протеклу 21 годину као најважније политичке личности у Србији.

А Србија је за то време доживела да је хвале као „фактор мира и стабилности на Балкану“, да је само две-три године касније бомбардује најјача војна сила у историји човечанства, прошла је обарање режима који није признао изборни пораз, изручење Хагу неприкосновеног газде живота и смрти деведесетих, порађање и проходавање демократије почетком две хиљадитих, убиство премијера, одвајање од Црне Горе, проглашење независности Косова, светску економску кризу, која је резултирала падом запослености, бруто производа и плата, владе социјалиста, ДОС-а, ДСС, демократа и напредњака, па фискалну консолидацију и назнаке почетка опоравка… 

Петооктобарским променама Србија је зацртала свој пут ка Европској унији, на ком се и даље налази.

На крају човеку остане само да се нада да наредна 21 година неће бити ни изблиза бурна као протекла 21 година.

Слободан Милошевић

Први шеф СПС-а, изабран је 1990. за првог председника Србије, а са власти је свргнут 5. октобра 2000. Био је неприкосновени владар Србије деведесетих, које су упамћене по ратовима, санкцијама, економској пропасти и криминалу. На Видовдан 2001. изручен је Хашком трибуналу због оптужби за удружени злочиначки подухват. Тамо је умро 11. марта 2006.

Војислав Коштуница

За председника СРЈ изабран 2000. године као кандидат ДОС-а, победивши Милошевића на изборима. За премијера је изабран у марту 2004. и на тој позицији остао до маја 2008. Након неуспеха на парламентарним изборима, 2014. поднео је неопозиву оставку на функцију лидера ДСС (на којој је био од оснивања странке 1992) и повукао се из јавног живота.

Зоран Ђинђић

Био је председник Демократске странке, градоначелник Београда и шеф ДОС-а за изборе 2000. За првог демократског премијера Србије изабран је 25. јануара 2001, а амерички недељник „Тајм” га је 1999. уврстио међу 14 водећих европских политичара трећег миленијума. Убијен је 12. марта 2003. испред зграде Владе. Симбол је демократских промена у Србији и отпора режиму Слободана Милошевића.

Борис Тадић

За председника Србије изабран је први пут у јулу 2004, а затим и у фебруару 2008. године. У марту 2012. године расписао је ванредне председничке изборе и изгубио од Томислава Николића (СНС). Водио је ДС од 2004. до 2012, а отишао из странке у јануару 2014. У његово време ДС је постигао најбоље изборне резултате у историји. Основао је Социјалдемократску странку Србије, чији је председник.

Александар Вучић

Основао је СНС заједно са Томиславом Николићем, а њен председник постао 2012. Био је министар одбране и први потпредседник Владе, а после ванредних избора, у марту 2014, постаје премијер. На председничким изборима у априлу 2017. победио је у првом кругу, и ту функцију преузео у мају. Добитник је награде „Човек године 2013” у избору магазина „Мен”.