Прочитај ми чланак

ТРИ ПУТИНОВЕ АЖДАЈЕ које бљују ватру на НАТО

0

На војној вежби „Запад 2017“ одржаној од 14. до 20. септембра демонстрирани су нови војни системи и возила намењена за неутралисање опасности од терориста „Исламске државе“. Погледајмо ту нову технику.

Око 700 возила лаке и тешке оклопне технике и 13.000 војника из Русије и Белорусије демонстрирало је своје могућности на специјалним полигонима ових двеју земаља. Маневри су показали спремност Русије и Белорусије за борбу против евентуалних терористичких акција, пише портал Руска реч (Руссиа Беyонд).

Foto: Ruska reč, Sergej Averin/RIA Novosti / Promo

Увежбавани су различити сценарији. Неки од њих чак личе на сцене из холивудских акционих филмова. Тестирана је нова војна техника, а поједине војне машине никада раније нису виђене у акцији.

Ево тих новитета.

Вишецевни бацач ракета „Полонез“

Foto: Ruska reč, Viktor Topočko/RIA Novosti / Promo

Систем плотунске ватре „Полонез“ на осмој међународној изложби наоружања и војне технике „МИЛЕX 2017“ у Минску.

Нови руско-белоруски систем долази на смену совјетским артиљеријским системима „Ураган“ калибра 220 мм и „Смерч“ калибра 300 мм, које сада користи белоруска армија.

Систем „Полонез“ им два лансера за ракете калибра 300 мм које уништавају циљеве у радијусу од 200 км. Свака ракета је тешка око 750 кг и по речима професора Академије војних наука Вадима Козјуљина садржи три различите бојеве главе.

– То су системи са ГПС навигацијом и двоструко већим дометом од система ’Смерч’. Још увек, међутим, није познато да ли ове ракете имају исту разорну моћ као и претходни системи. Могуће је да је домет нових система повећан на уштрб њихове разорне моћи – истакао је експерт.

Оружје је први пут показано свету 2015, а ове године јавност може да види колико је оно разорно.

Борбено возило за подршку тенкова „Терминатор 2“

Foto: Ruska reč, Anton Novoderjožkin/TASS / Promo

Тешко оклопно борбено возило за подршку тенкова „Терминатор 2“ на војној вежби „Запад 2017“, коју су заједнички извеле оружане снаге Русије и Белорусије.
Фото: Руска реч, Антон Новодерјожкин/ТАСС / Промо Тешко оклопно борбено возило за подршку тенкова „Терминатор 2“ на војној вежби „Запад 2017“, коју су заједнички извеле оружане снаге Русије и Белорусије.

„Терминатор 2“ спада међу новитете који су очекивани са највећим нестрпљењем. Намењен је за пружање подршке тенковима Т-14 „Армата“, и ове године је већ задивио посетиоце на војној изложби „Армија 2017“ у Московској области (22-27. август), а сада је демонстрирано колико он може бити убојит уз тенкове Т-72Б3, Т-80 и Т-90.

„Терминатор“ је направљен специјално за уличне борбе на малом простору. Носи 4 ракетна лансера 9М120 „Атака“, два аутоматска топа 2А42 калибра 30 мм, два бацача граната АГ-17Д и један двоцевни митраљез калибра 7,62 мм.

Као што је портал Руссиан Беyонд раније већ писао, ово је оружје које непријатељ не може игнорисати, али оно има и своје недостатке. У питању је модернизована верзија старог модела „Терминатор 1“ која је јефтинија, али има мању ватрену моћ. Новији модел нема оклопне плоче, а уместо шасије тенка Т-90 (коришћене у претходном моделу) има шасију тенка Т-72. Нема ни све оружје које је имао претходни модел. На пример, нема аутоматске бацаче граната АГС-17.

– Кроз пар месеци ће Министарство одбране саопштити колико је ових помоћних борбених возила потребно руској армији. То ће бити објављено у оквиру новог војног програма за период 2018-2025 – додао је Козјуљин.

„Кајман“, оклопно возило за осматрање и патролирање

Foto: Ruska reč, Viktor Dračov/TASS / Promo

Оклопни транспортер на осмој међународној изложби наоружања и војне технике „МИЛЕX 2017“.

„Кајман“ је такође новитет у белоруској армији. Можда ово оклопно возило за осматрање и патролирање није најстрашнија ратна машина свих времена, али ипак завређује пажњу.

Возило је намењено за извиђачке и диверзантске операције, као и за патролирање у урбаној средини. Може да носи шест наоружаних војника и да пређе 1.000 км са једним резервоаром. Савлађује водене препреке и „плови“ 8 км/час.

На „Кајман“ се може монтирати бацач граната. Корпус транспортера „Кајман“ одговара 5 класи оклопне заштите, која је непробојна за панцирно-запаљиви метак у кал.7,62 мм.