Прочитај ми чланак

СУНОВРАТ СРПСКОГ ЗДРАВСТВА: Ко и како је уништио Дом здравља Палилула

0

Више од годину дана један од највећих домова здравља у Србији налази се у рукама Александра Стојановића,човека који је постао познат широј јавности у Србији као бивши ВД директора Дома здравља Барајево. Овај сумњиви специјалиста офталмологије није се прочуо по стручном раду с пацијентима, будући да уопште нема лиценцу за рад у здравству.

Директор ДЗ Палилула није познат ни подобрим односима са члановима колектива,осим с онима које је он лично довео,по партијској,пријатељској или некој другој непотистичкој линији. О његовом односу према осталим запосленима најбоље сведоче бројне тужбе за мобинг које су против њега поднете. Оно по чему јесте познат је блокада Ибарске магистрале коју су при крају његовог мандата као директор аорганизовали радници ДЗ Барајево, не би ли скренули пажњу јавности на дешавања у тој здравственој установи.

Преко 800 запослених у ДЗ Палилула и преко 170 000 становника ГО Палилула препуштено је самовољи оваквог човека. Како сам каже,од њега зависи да ли ће лекар специјалиста бити упућен да ради у Сланце или Крњачу,као лекар опште праксе. Како сам често осионо каже: „ја могу специјалисту да пошаљем на 6 месеци, да ради као лекар торбар,по сеоским амбулантама. Само му не дирам коефицијент  и мени нико ништа не може“.

Чињеница да су специјалистичке службе десетковане природним одливом кадра, услед бројних одлазака у старосну пензију,као и напуштањем установе многих лекара који нису желели да трпе иживљавање господина Стојановића, њега не интересује. Не интересује га ни чињеница да пацијенти не могу да закажу преглед код офталмолога или интернисте,после 6.  у месецу. Не интересује га ни то што целу леву обалу Дунава покривају само два гинеколога.Не интересу је га ни то што педијатри имају по 120 прегледа у смени.С друге стране,не устручава се  да се похвали како је повећао број лекара опште праксе у Борчи, наводно због грипа,за 40%. Пре повећања,у Борчи је радило 12 лекара опште праксе. Након „повећања“, ради их 11.

У фебруару 2017.  ВД Директор Стојановић ушао је у отворени сукоб саРепубличким фондом за здравствено осигурање,што је резултовало одбијањем фонда да исплати плате запосленима у ДЗ Палилула. На колегијумима је причао како он брани српско здравство,а да они који су дозволили себи да живе од плате здравственог радника купе по 2-3 овце јер, како он каже,нису за боље. Оваква фрапантна тврдња је само наставак перманентног понижавања запослених које је започело још на првом колегијуму под новим руководством, на коме је Александар Стојановић причао о цени својих одела и ципела, и како би радије скочио у реку,него обукао лекарски мантил. Такав човек води ДЗ Палилула и радн угрупу при Министарству здравља.

О томе како функционише ДЗ Палилула,најбоље говори одељак „контакт“ на њиховом сајту. Дана 27.07.2017. године ,поред комуналног контејнера је пронађен инфективни отпад,као и штампани материјал бројних извештаја о здравственом стању појединаца, који би морали да буду тајни.

Када је реч о чувању лекарске тајне, изгледа да то није јача страна људи које запошљава директор овог дома здравља. У оквиру ДЗ Палилула функционише Одељење Судске Медицине (мртвозорство),које се финансира из градске касе.  У последњих двадесетак дана,велики број људи који су се обраћали овом одељењу доживели су огромне непријатности.Након што би пријавили да је неко од њихових ближњих преминуо,одмах би били контактирани од стране радника ЈКП Погребне услуге,а да им особа која је податке узела није то најавила нити тражила њихово одобрење. Можда је употреба израза „лекарска тајна“ у овом случају неоправдана, јер по нашим сазнањима позиве уопште не примају лекари,већ немедицинско особље које ДЗ финансира из сопствених средстава. Да ли је са тиме упознат градски секретаријат, дали су они то одобрили и ако јесу, да ли су пре тога тражили мишљење Родољуба Шабића, питања су која остају без одговора.

У периоду од 01.08.2017. до 08.08.2017. ДЗ Палилула је посетила комисија РФЗО. Током тог периода, руководиоци су имали „неодложна посла“ и нису се појављивали у радним просторијама. Такво понашање и не чуди,када се погледа списак неправилности до којих је истрага комисије дошла, а који обухвата читаве 64 стране. http://rfzo.rs/index.php/izvrsene-kontrole/send/762-dz-palilula/593-dz-palilula-2017

Поменута контрола се односила само на период од 01.01.-30.06.2017. године.

Комисија је утврдила да је дошло до ненаменског трошења буџетских средстава од 4.216 753,26 динара и то само током првих шест месеци 2017.године.

Што је још занимљивије, комисија је увидом у досије ВД Директора утврдила да господин Стојановић не испуњава основне услове за обављање наведене функције. У његовом досијеу се не налази уверење о специјализацији,што је један од предуслова за обављање дужности директора. Комисија је имала увид и у његову радну књижицу, где је утврђено да на дан 01.01.2017. има радни стаж у области здравствене заштите у трајању од 2 године 3 месеца и 13 дана. Услов за обављање функције директора, па и ВД директора, је поседовање радног стажа у области здравствене заштите од најмање 5 година.Током његовог боравка у ДЗ Барајево,често се доводило у питање и то да ли он уопште има диплому Медицинског факултета. Његов досије наводи диплому Медицинског факултета у Тузли од 31.1.1992.Рат у Босни и Херцеговини је почео 01.03.1992.године.

Неправилан обрачун коефицијената, неједнак однос према запосленима, паушална кажњавања и награђивања само су део дугог списка одлука које је Александар Стојановић доносио, а које су етички упитне и правно ништавне.

На крају се поставља питање одговорности. Ко је поставио човека без искуства у здравству за директора Дома здравља Палилула? Кога је поставио за „шефа радне групе“ која надзире све здравствене установе у Београду? Да ли ће ти људи одговарати за своје поступке, или ће му дозволити да уништи ДЗ Палилула, као што је наводно и обећао пре 20 година, када му није одобрено волонтирање у истом.