Прочитај ми чланак

ПРОНАЂЕН ВИКИНШКИ БРОД-ГРОБНИЦА стар 1.000 година

0

Викиншки брод-гробница стар око 1.000 година са костима и бронзаним плочама пронађен је током радова на тргу у Норвешкој.

Брод дужине четири метра пронађен је на пијачном тргу у норвешком граду Трондхајму.

EPA/Salvador Sas

Иако ниједан дрвени део брода није сачуван, остаци грудвица рђе и ексера указују да је брод покопан у периоду између седмог и десетог века.

Бродови су били најцењенија имовина међу Викинзима, и ако Викинг високог рода није умро на мору, он је сахрањиван у броду на копну. Бродови који су коришћени били су прави, а не макете, а тела покојника су полагана заједно са оружјем, грнчаријом и роговима који су коришћени као чаше.

Сахране у бродовима биле су веома значајне у верском смислу за нордијске народе, а кремирање је било кључни део церемоније. Они који су сахрањени у бродовима или чамцима били су скоро увек елитни ратници и вође кланова.

У новооткривеној гробници, која је постављена у правцу север-југ пронађене су и кости, које су као и брод, биле окренуте у том правцу, а експерти ће сада урадити анализу ДНК.

На броду је нађена и бронзана плоча, као и неки лични предмети. Ископавања врше археолози Норвешког института за истраживање културног наслеђа у Ослу.