Прочитај ми чланак

ГУЖВА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: Стотине људи на премијери филма о Косову

0

Београдска премијера филма „Косово: моменат у цивилизацији“ одржана је вечерас у крипти Храма Светог Саве, која је била тесна да прими све који су желели да га гледају.

Филм, чија је пројекција организована у сарадњи ГО Врачар и Храма Светог Саве, говори о детињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска.

Пре почетка пројекције новинарима се обратио редитељ филма Борис Малгурски који је рекао да је тај филм важан како би светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на КиМ, дали историјски преглед, али и показали Унеску да не сме да прими Косово у своје чланство.

Малагурски се захвалио целом тиму који је учествовао у реализацији филма, као и институцијама које су финансијски помогле филм, а међу којима су Канцеларија за КиМ и Министарство спољних послова.

Малагурски се осврнуо на недавну премијеру филма у Паризу, која је уједно била и светска, рекавши да је она изазвала бурне реакције западног света, али и да су поједине дипломате биле згрануте начином на који се српско културно наслеђе на КиМ уништава.

Филм је осудио косовски премијер Рамуш Харадинај, а то је највећа похвала филму, каже Малагурски.

Након београдске премијере, најавио је редитељ, следи приказивање филма у другим градовима Србије али и Европе.

Председник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да му је велико задовољство што је тој општини припала част да учествује у организацији пројекције филма и додао да кроз филм свако може да осети како КиМ припада Србији.