Прочитај ми чланак

ГЕОРГИЕВ: Вулин се запетљао као пиле у кучине

0

Одговори министра одбране Александра Вулина о пореклу 205.000 евра које је наводно позајмио од супругине тетке за куповину стана, само отварају нова питања и сумње у вези са тим случајем, оценили су новинарка КРИК-а Бојана Павловић и новинар БИРН-а Слободан Георгиев.

Колико је пута Вулин ишао код тетке?

Питање како је министар одбране Алексадар Вулин платио стан од 107 квадрата, за који је и Агенција за борбу против корупције утврдила да има нејасноћа, и даље је без конкретног одговора.

Уносио сам девет по девет хиљада евра, изјавио је данас Вулин на питање новинарке КРИК-а Бојане Павловић – како је у Србију доспело 205.000 евра потребних за куповину стана, а за које министар тврди да је позајмио од супругине тетке из Канаде.

Бојана Павловић каже да тај одговор Вулина мора да схвати као озбиљну тврдњу, с обзиром на то са које позиције долази, али и да јој је сама изјава прилично невероватна.

Уколико је новац који је позајмио од супругине тетке из Канаде легалан, зашто је уносио девет по девет хиљада „испод радара“, пита се новинарка КРИК-а. Та изјава, према њеној оцени, отвара и нека друга „математичка“ питања, нпр. Колико пута је требало да Вулин оде у Канаду да би на тај начин унео 205.000 евра у земљу, да ли је могуће да то учини за тако кратак временски период, колико би га то коштало и да ли би му се такав аранжман уопште исплатио?

Новинар БИРН-а Слободан Георгиев сматра да се Вулин својим одговорима „запетљао као пиле у кучине“.

– Није довољно да се тужилаштво огласи као ненадлежно. И треба Вулин да да потпуни одговор – да је имао нормалну аргументацију, дао би га. Мислим да је данашњи одговор нови траг, хајде да видимо кад си путовао у Канаду 22 пута, да видимо карте, пасош… Има 1.000 ствари које можете даље да терате да би се ствари истерале на чистац – поручује Георгиев.

Тужилаштво служило за прикривање

Каже и да има утисак да је Тужилаштво за организовани криминал у овом случају послужило као орган за прикривање – уместо да недвосмислено покажу да ту није било кривичног дела, они се крију иза неких формалних разлога.

Георгиев каже да му „нервозна реакција“ Покрета социјалиста говори много више од било које друге одлуке државних органа.

– Дискредитацијом су покушали да кажу да се ту неко не бави јавним интересом, него да се неко намерачио на Александра Вулина и хоће да се њиме специфично бави. Како су окарактерисали Стевана Дојчиновића је нешто што ће врло тешко моћи да се уклони. Не знам како може да се уклони такав напад на новинаре – истиче он.

Георгиев сматра да би на саопштења Покрета социјалиста требало да реагују и председница Владе Ана Брнабић и председник Репулбике и бивши премијер Александар Вучић.