Прочитај ми чланак

„ДАНИ ЛУДАЈЕ“ Кикинда је од јуче престоница бундева

0

У Кикинди су јуче почели 32. "Дани лудаје", манифестација која слави тикви, бундеву, мисирачу, банатску банану или, једноставно, лудају, како кажу у овом граду. Све ће бити у знаку бундева, али не оних обичних, које могу да се купе на пијаци, за питу, већ оних џиновских, најтежих и најдужих.

А све је почело пре нешто више од три деценије када су Драган Страјнић и Лазар Тешин, пожелели да ова варош на северу Баната буде препознатљива по великим бундевама. Организовано је прво такмичење које се није прекинуло ни до данас. Тикве су на такмичење у почетку стизале из разних крајева Србије, али су онда сиромашне године учиниле да их доносе само Војвођани. Тако је већ десетак година, ако се нешто не би променило овај пут.

Тежак задатак има сваки произвођач џиновских плодова који жели да победи, јер је рекорд међу најтежим бундевама постављен пре три године када је Милан Десница из Савиног Села донео тикву од чак 507 килограма. Њега ће, свакако, бити тешко достићи јер је пет пута побеђивао. Није Кикинда позната само по тешким већ и по најдужим тиквама, које се овде, такође, мере. Сву славу у овом послу до сада су однели Темеринци, највише из породице Варга. Четвороструки победник у овој категорији је Јожеф Варга, који зна да одгахи тикву дужине и до 216 центиметара.

Како ће бити ове године знаће се у суботу, када је централни део „Дана лудаје“ а славу из овог града, али и 100.000 динара у џепу, кући ће понети они који на мерење донесу најтежу или најдужу тикву.

Први пут ове године манифестација која је прославили Кикинду биће одржана у септембру, иако се традиционално одржавала другог викенда у октобру. Организатори из градске Канцеларије за туризам померили су датум, плашећи се кишног времена, међутим, небо је одмах одлучило да их демантује, па ће не само киша, већ и хладно време, изгледа, мало ујести септембар.

Најлепши део четвородневног програма је у петак поподне, када ће градом проћи дуга поврка деце, маскиране у плодове јесени. Нико ових дана у Кикинди не би требало да остане гладан, јер се гости часте банатским фруштуком па ће на столовима бити разноврсних специјалитета војвођанске, мађарске, босанксе, па и немачке кухиње. Лудаја ће бити на сваком асталу, било као слана или слатка.

И оно што је најважније, лудаја је чврсто повезала Кикинду са пријатељима из Румуније и Словеније, где се, по узору на кикиндске, дани бундеве организују у местима Бузау, одосно Шентјур.