Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Захтеви за смене Вулина, Михајловићеве, Малог

0

Седница Скупштине Србије почела је постављањем посланичких питања, а затражене су и смене министара.

Посланик Демократске странке (ДС) Радослав Милојичић затражио је да премијерка Србије смени министра одбране Александра Вулина због нејасног порекла новца за куповину стана, док је лидер СРС-а Војислав Шешељ затражио смену министарке Зоране Михајловић, а затражена је и оставка градоначелника Београда Синише Малог.

 

Посланик ДС Милојчић питао је министра одбране Александра Вулина да ли зна да док он купује стан и позајмљује паре више од 80 одсто припадника војске има мању просечну зараду од просечне у Србији, као и да је 75 одсто оних који су напустили војску то урадило на лични захтев.

Он је питао министарку правде Нелу Кубуровић шта ће министарство и правосудни органи учинити да се испита одакле министру више од 200.000 евра за куповину стана и како ће вратити новац тетки, која му је наводно позајмила паре.

Милојичић је оценио да ће му требати 20 година да врати тај новац и питао од чега ће живети он и његова породица, а потом питао да ли је Вулин позајмио новац од тајкуна.

„Пошто знамо моралне квалитете Вулина, знамо да неће поднети оставку и позивам премијерку Брнабић да разреши министра Вулина“, навео је посланик ДС-а.

Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ питао је премијерку Србије Ану Брнабић докле ће да толерише „неартикулисано понашање“ министарке Зоране Михајловић, која је изазвала дипломатски скандал после лажних оптужби против кинеске фирме која гради ауто/пут, а напала је и СПЦ.

„Пре два дана, она је напала СПЦ зато што има свој став о најважнијем српском националном питању, питању Косова“, казао је Шешељ и додао да је крајње време да се смени Зорана Михајловић.

Шешељ је питао министра иностраних послова Ивицу Дачића зашто Србија није урадила ништа да помогне грађанима Србије који се у затвору налазе због лажних оптужби за покушај пуча у Црној Гори.

Шешељ је рекао да је крајње време да Србија предузме дипломатске мере и да потом, ако то „не уроди плодом, предузме мере реторзије и ухапси подједнак број грађана Црне Горе“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић питао је РЕМ и министра културе Владана Вукосављевића да ли разматрају забрану ријалити програма, за шта, како је рекао, има законског основа.

Он је желео да зна какав је став РЕМ-а и Вукосављевића по питању одузимања националне фреквенције телевизији Пинк, за шта по његовој оцени има законског основа.

Обрадовић је показао слике на којима се види напад на новинаре током полагања заклетве председника Србије и питао Александра Вучића да ли познаје новинаре који су пребијени на дан инаугурације, да ли их је обишао у болници, као и да ли је иницирао решавање тих случајева.

Он је питао Вучића и да ли је нормално да и даље буде шеф свих служби безбедности у Србији и када ће поднети оставку.

Обрадовић је питао и када ће градоначелник Београда Синиша Мали поднети оставку на месту градоначелника, што је обећао Вучић када је био премијер.

Он је поставио и питање НБС да ли је тачно да је власник Пинк телевизије Жељко Митровић узео кредит од 27 милиона евра, а да је онда уплатио пет млиона на један украјински рачун да би тиме платио мито за добијање тог кредита.

Обрадовић је рекао да Митровић и његов син „имају иза себе два убиства“, након чега му је председавајући Верољуб Арсић изрекао две опомене, јер је назвао човека убицом.

Мирослав Алексић из посланичке групе Социјалдемократска странка – Народни покрет Србије питао је премијерку Србије Ану Брнабић и министра културе Владана Вукосављевић да ли је извршена евалуација о стању у медијима после приватизације и да ли у Србији има цензуре.

Он је рекао да су Врањске новине само једне од новина које су на удару режима јер раде професионално.

Александра Чабраја из Клуба самосталних посланика питала је које ће мере бити предузете за сузбијање амброзије и питала министра здравља Златибора Лончара како напредују радови и који су домови здравља и болнице реновирани.

Она је коментаришући хапшење једног учесника ријалити програма осумњиченог за убиство питала министарку правде Нелу Кубуровић и министра културе Владна Вукосављевића да ли је могуће да се истражни поступак претвара у представу и да ли је могуће да се на такав начин врши истрага.

„Да ли је ово врхунац претварања државе у ријалити и претварање истражног поступка у представу?“, казала је Чабраја.

Говорећи о гашењу Врањских новина, као и штрајку глађу у који је након тога ступио њихов власник Вукашин Обрадовић, Чабраја је питала министра културе да ли мисли да је овакав развој ситуације био неопходан и шта намерава да предузме да се ситуација реши.

Славиша Ристић из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије поставио је питање председнику Србије Александру Вучићу да ли су посланици „тзв. Српске листе“ одлуку о подршци Рамушу Харадинају и његовој влади донели сами или уз његову подршку.

Посланик владајуће коалиције Маријан Ристичевић питао је шта ће Тужилаштво учинити поводом чињиенице да је бивши министар одбране Драган Шутановац саградио некретнину на Врачару, а на рачуну имао 300.000 евра и све то са платом од 800 евра.

Он је затражио и да Тужилаштво испита и чланове Агенције против корупције јер није радила свој посао.

Ристичевић је казао да би Тужилаштво требало да испита злоупотребе у општинама Чајетина и Инђија, и то како је функционер ДС Горан Јешић купио стан у Бечу и два стана у Новом Саду.

Пошто су поставили питања посланици су наставили обједињену начелну расправу о предлозима закона о систему основа образовања и васпитања и закона о високом образовању.