Прочитај ми чланак

РУДАН: Ово је концентрациони логор за свакога ко има нешто у глави

0

Ведрана Рудан налази инспирацију у свему око себе. Претходним текстом је шокирала читаоце, јер је објавила да се "разводи" од сопствене деце. Ни овога пута није заостала реакција њених читалаца, а о чему је писала преносимо у целости.

„Ово се опет узнемирило. Трг маршала Тита у Загребу преименоваће се, па ће се звати… Алелуја! Хвала богу драгоме! Многи од нас сећају се Тита. Они који се нису родили у његово време појма немају ко је Тито, а зашто би и размишљали о Титу кад су им неке друге теме много битније. Како побећи из овог с*ања сигурно је најважнија. Добро се сналазе, одлазе у хордама, напуштају брод који тоне. Ипак, има нешто чудно везано за ово. Брод тоне, људи одлазе, а штакори остају.?!

yоутубе.цом/Алеxx87

Како се живело у Титовој Југославији? Није било демократије, данас је има. Није се смело говорити да је Тито злочинац, данас се сме. Није се могао добити отказ, данас се не може добити посао.

Људи, обични људи, одлазили су на лечење у иностранство, држава је плаћала. Данас их у рушевинама које се зову болнице из наркозе, ако је преживе, буди поп и објашњава им чари царства небескога. У Титово време децу су лечили педијатри, данас мора народ скупљати добровољне прилоге да би се неком детету спасио живот. Најпознатији онколошки дечији центар у Хрватској има тоалет папир у тоалетима јер је то платио познати хрватски фудбалер.

За време Тита радници су имали право на стан. Данас право на виле и дворце имају само разбојници чије дугове плаћа народ. У загребачким вртићима некада се добро јело. Данас загребачко дете има право дневно појести куглицу и по сладоледа. За време Тита често нисмо могли јести банане, није их било.

Данас их има, уживамо у њима јер смо у међувремену постали мајмуни. У Титово време повремено није било струје. Читави квартови знали су бити у мраку суботом, а онда други део града недељом. Данас сви имамо право на светлост, ако је можемо платити. Не можемо је платити. Имамо право и на воду, ако је можемо платити. Не можемо је платити. 

У Титово време сви смо имали право на школовање. Имамо и данас, ако га можемо платити. Не можемо га платити. У Титово време у Вијетнаму је био рат. Амери су убијали недужне људе у земљи миљама далеко од Америке. Бацали су на њих отровне бомбе, убијали су бога у њима онако како то раде и данас. У Титово време Југославени су били на улици и протестовали против убијања Вијетнамаца. Данас ми с Америма убијамо Вијетнамце тамо где нам газда каже. 

У Титово време нисмо знали што је дрога. У Титово време могао си улицама свога града опуштено шетати чак и у пола ноћи. Данас не знаш кад ће неко на тебе скочити усред белог дана да би од тебе отео лову коју ће себи сипати у вену.

У Титово време на бесплатан абортус имале су право све жене. Данас на бесплатан абортус имају право само часне сестре. Ускоро ће се укинути право на абортус, осим за часне сестре. 

У Титово време људи су одлазили у цркве и молили Бога јер су то хтели. У Титово време Исус није висио на зиду сваке учионице. У Титово време деци учитељи нису говорили да је жена настала од ребра мушкарца.

У Титово време жене су биле људска бића, а не курве. У Титово време попови нису били државни службеници. У Титово време попови нису возили џипове. У Титово време људи нису морали дизати кредит кад би крстили дете. У Титово време већина попова били су образовани људи које су верници поштовали.

У овоме попови силују децу, псе, наплаћују и не издају рачун, не плаћају порез, проваљују у болнице и од полумртвих људи траже да им поклоне кућу. 

У Титово време многи су југословенски тргови носили Титово име јер је то било у Титово време.

У овом се скидају плоче са Титовим именом. И нека се скидају. Ово није Титово време, а ово је мала, прљава, америчка војна база. Ово је легло мафијаша. Ово је концентрациони логор за свакога ко има нешто у глави. Ово је рупетина у којој се гладни, голи, дужни, болесни, нешколовани довијају како до контејнера стићи довољно брзо да би у њему нашли пластичну боцу или трули ручак. 

Ово ће остати без плоча са Титовим именом. Како ови који владају овим не разумеју да се скидањем плоча не може избрисати историја? 

Знају, али им се је*е. Ово је њихово и само њихово игралиште. Ко одбија плесати како они хоће нека цркне или нека оде.“