Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НУНС: „Новине Врањске“ преживеле Милошевића, али не и Вучића

0

Главни и одговорни уредник и директор недељника Новине Врањске Вукашин Обрадовић, прекинуо је штрајк глађу на препоруку лекара. Он је смештен на интерно одељење Здравственог центра у Врању, подвргнут је дијагностичким прегледима и дата му је терапија.

Бивши председник НУНС-а и власник Врањских почео је у уторак ујутру штрајк глађу, након што је донео одлуку о гашењу недељника, због финансијских и политичких притисака. Обрадовић каже да не зна шта ће убудуће бити судбина Новина Врањских, као и да зна како ће се окончати поступак пореске ревизије овог медија. Међутим, оцењује да је све изненадила подршка јавног мњења коју је добио, па и њега самог.

– У целој ситуацији мене је дирнула реакција јавног мњења, нисам очекивао да ће Врањске добити толику подршку и колега новинара и грађана и јавности Србије. Заиста сам захвалан на томе. Међутим, морам да приметим и да та подршка сведочи и о томе у колико смо тешкој ситуацији и колико смо и ми новинари, а и грађани, у ствари очајни – каже Обрадовић за Данас.

Председник НУНС-а Славиша Лекић верује да је ово почетак тихе еутаназија оно мало преосталих локалних медија који покушавају да делују као какав такав коректив власти.

– Врањске постоје 23 године и готово исто толико су изложене директним или индиректним притисцима власти. Реч је о једном од најугледнијих медија не само у том делу Србије, већ уопште. Синоним су отпора Милошевићу али и један од ретких симбола отворене критике свих негативности у режимима који су дошли касније. Ако су гашење доживеле Врањске које су преживеле и Милошевића, шта ли тек очекује оно мало преосталих мање познатих локалних медија – каже Лекић.

Он је посетио Вукашина Обрадовића у редакцији Врањских током његовог штрајка глађу, за разлику од премијерке Ане Брнабић, која је у уторак такође била у Врању, изјавивши да није надлежна да говори о Врањским, нити да је упозната са проблемима медија на локалу. Међутим, касније је ушла у отворену полемику на ту тему са лидером ДС Драганом Шутановцем, путем Твитера.