Прочитај ми чланак

ПОВРАТАК НА ТЕРЕН Новак у Аустралији отвара ново поглавље у каријери

0

Наш најбољи тенисер свих времена, Новак Ђоковић, обелоданио је да ће се на терен вратити у јануару, у Аустралији.

Током боравка у Атини, где је присуствовао опроштају трофејног кошаркашког стручњака Душана Ивковића од „игре под обручима“, Ђоковић се осврнуо и на своју ситуацију са здравственим проблемима, који су и узроквали да направи вишемесечну паузу од тениса.

– Раме је добро, али како се ради о костима, у питању је спор процес. Потребно је, ипак, одређено време да би све било како треба. Нигде не журим, одабрао сам постепено и ефикасно опорављање – рекао је у престоници Грчке Ђоковић.

Он је том приликом истакао да већ зна када ће поново на терен, али то неће бити у Дохи, где је обично започињао сезоне.

– Следећу сезону отпочећу у Аустралији – кратко је рекао Ноле.

Турнир који шампиону доноси 250 бодова, у Дохи, Ђоковић је освајао ове и претходне године, па ће му и тих 250 бити одузето на АТП листи, попут свих освојених на овогодишњим турнирима на којима не учествује, а на којима је требало да брани бодове из 2016. Оно што је важније од АТП салда је његов повратак на тениске терене, и то у такмичарским мечевима.

Питање је само, који ће турнир Ђоковић одабрати за свој први после паузе коју је званично започео 27. јула, због хроничног проблема са раменом.

Више је могућности пред нашим најбољим тенисером: надметање у Бризбејну је прво у 2018. од оних на аустралијском тлу, потом следеи оно у Сиднеју, а главни догађај биће, свакако Аустралијан опен. Биће одржан и ревијални, Хопман куп, у коме наступају мешовите селекције различитих држава.

У Бризбејну су своје учешће већ пријавили бројни квалитетни играчи, попут Рафаела Надала, Ендија Мареја и Кеија Нишикорија, а на Хопман купу наступиће Роџер Федерер, у тандему са Белиндом Бенчић. Која ће публика прва видети Нолета у 2018, још увек није познато.

Којим путем ка врху?

Ђоковић није учестовао у Бризбејну од 2009, када је поражен у првом колу од Гулбиса, следеће седмице је изгубио од Нијеминена у сиднејском полуфиналу и од тада се тамо није враћао, а на Хопман купу није играо од 2012, када је са Аном Ивановић дошао до финала, у коме су Шпанци Фернандо Вердаско и Анабел Медина Гаригес били бољи. На Аустралијан опену Ђоковић је чак шест пута био шампион, али је велико питање да ли ће одабрати да баш на гренд слему први пут заигра после пола године паузе.