Прочитај ми чланак

МЕДВЕДЕВ ЉУТ: САД желе да сахране гасовод у ЕУ

0

Америчка администрација и Конгрес "покушавају да промовишу своје добављаче и замене Русију на тржишту ЕУ", каже руски премијер.

„Најпрагматичнији“ став о пројекту „Северни ток 2“ имају Сједињене Америчке Државе, које желе да сахране пројекат помоц́у санкција и да промовишу своје добављаче, замењујуц́и Русију на тржишту гаса ЕУ, рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев након разговора са својим финским колегом Јухом Сипилом.

Дмитриј Медведев (Фото: www.rt.com)

„’Најпрагматичнији‘ је став Сједињених Америчких Држава које желе да сахране тај пројекат уз помоц́ свих врста правних решења, инструмената и санкција, који имају двосмислен утицај на Европску унију“, нагласио је Медведев.

Према његовим речима, америчка администрација и Конгрес који доноси одлуке „покушавају да промовишу своје добављаче и замене Русију на овом тржишту (ЕУ)“.

Он је подсетио да ц́е коначну одлуку о мандату ЕУ о додатном споразуму о „Северном току 2“ донети Европска комисија и појединачне владе европских земаља.

Русија сматра да је неприхватљиво да закључује додатни споразум са ЕУ о изградњи гасовода „Северни ток 2“, додао је руски премијер.

Он је истакао да се Финска конструктивно односи према „Северном току 2“ као према комерцијалном пројекту, док став ЕК није толико прагматичан.

Европска комисија покушава да усклади гасовод „Северни ток 2“ са неколико правила ЕУ. Да би били обављени одговарајуц́и преговори са Русијом, потребан је посебан мандат који треба да одобри Савет ЕУ, односно земље Уније.