Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Већа сарадња са Кином у области образовања

0

Влада Србије ће дати пуни допринос просветној сарадњи у оквиру иницијативе "Један појас, један пут" и сарадњи у механизму ЦИЕ, поручила је Брнабић

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас на Петом дијалогу о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) да је образовање услов просперитета сваког друштва и најавила да ће сарадња са Кином бити интензивирана и у области образовање и науке.

– Влада Србије ће дати пуни допринос просветној сарадњи у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“ и сарадњи у механизму ЦИЕ – поручила је Брнабић.

Она је рекла да Србија пројекат „Један појас, један пут“, сматра једном од најважнијих голобалних иницијатива, као и да велику пажњу поклања сарадњи са Кином у оквиру механизма „16 плус један“.

– Академски кругови су покретачи просперитета. Сви смо свесни да на омладини и њеном образовању лежи будућност и просперитет сваке земље – нагласила је Брнабић.

Она је подсетила да је Србија започела реформу образовања и истакла да без одговарајућег образованог система нема развоја ниједног друштва.

– Верујем да ће овај дијалог допринети да се учврсте темље образовања који је услов а просперитет сваког друштва – навела је Брнабић, додајући да се у Новом Саду окупла интелектуална елита из Кине и Европе.

Напоменула је да ће Нови Сад бити омладинска престоница Европе 2019. и постати центар за младе, иновативне идеје које ће релизовати на међународном нивоу.

Брнабић је подсетила да је формат „16 плус 1“ успостаљен у Варшави 2012. и да доприноси развоју свих учесница и да је допринео јачању укупне сарадње веће и боље повезивању и бољим контактима.

Нагласила је да је ЦИЕ интегрални део шире сарадње Кине и ЕУ, имајући у виду да је 11 земаља региона чланице ЕУ, а преосталих пет на евроском путу, са којима Кина има успостављењу статешку сарадњу.

Брнабић је рекла да је на трећем састанку влада 2014. у Београду Србији указана посебна част и поверење и истакла да председник Србије Александар Вучић поклања изузетну пажњу том формату сарадње.

Она је поручила да ће као нова премијерка Србије наставити да улаже напоре да се та сарадња још више појача.

Брнабић је најавила да ће Кина и земље ЦИЕ имати следећи састанака у Будимпешти 28. новембра и потврдила да ће учествовати.

Подсетила је да се у оквиру тог механизма јача политичка и економска сарадња, реализују инфраструктурни пројекти, граде мостови, пруге, хидролекетране и да постоје планови за дигитално повезивање на рути „Једна појас, један пут“.

Брнабић је додала да је 2017. година кулурне сарадње Кине и ЦИЕ, као и да ти сусрети могу да обухвате и сарадњу у здравству, туризму и многим другим областима. Премијерка Србије је најавила да ће Београд бити следећи домаћин градоначелника оквиру мехнизма ЦИЕ.

Како је рекла, у омладини и њеном образовању лежи будућнот, а Србија је импресионирана развојем Кине и у области образовања, тако да би требало радити на размени студената и образовних и научних институција, учењу кинеског језика и слично.

– Да младе припремимо за модерно доба, да стекну вештине и знања које ће их охрабривати да се боре за своје амбиције. Модерно друштво стално ставља нове изазове пред нас – истакла је премијерка Србије.

Брнабић је рекла да реформа образовања подразумева целоживотно учење, образовање према потребама друштва, али и образовње које треба да покреће иновације и критичко мишљење, као и предузетништво.

– Желимо да уведемо модел концептуалног учења, како би млади стицали функционално и примењиво знање и да кроз свеобухватну реформу образовња повратимо поверење јавности у наш образовни систем – поручила је Брнабић.

Навела је да треба повећати доступност образовања и модернизовати наставне планове и програме, према потребама друштва и наше економије, а све у циљу развоја привреде и достизања глобалне конкурентности.

Премијерка Брнабић је указала да је учење о предузетништву веома важно за младе,о посебно за друштва са малим бројем становника као што је наше и да су предузетничке компетенције препознате као један од осам вештина за живот у 21. веку.

– Наш стратешки развој мора бити заснован на развијању предузетничких компетенција код што већег броја чланова нашег друштва – нагласила је Брнабић.

Подсетивши да је уведена авиолинија Беогад – Пекинг, она је изразила очекивање да ће то допринети још већој сарадњи две земље.