ПРЕДСЕДНИК АУСТРИЈЕ: „Америка је објавила рат Европској унији“

5

Председник Аустрије Александер ван дер Белен критиковао је америчког колегу Доналда Трампа због говора на Генералној скупштини УН, оценивши да је реч о објави рата ЕУ.

„Говор намењен гласачима у провинцији“


Он је новинарима у Њујорку рекао да је забринут због „ретроградног наглашавања националних држава“ у Трамповом говору, преноси „Спутњик“.

„То поновно буђење нација није ништа друго него објава рата ЕУ“, истакао је Ван дер Белен, који је у Њујорку предводио делегацију Аустрије, у којој је и шеф дипломатије Себастијан Курц.

Ван дер Белен је истакао да европске државе морају да се супротставе таквим захтевима, јер заједно постижу више него када би свака радила за себе.

„Ако бих пакосно формулисао, рекао бих да је то био предизборни говор који је био намењен његовим гласачима у провинцији, а не формат који се очекивао као обраћање пред више од 190 шефова држава и влада у УН“, рекао је Ван дер Белен.

Он је додао да је разочаран Трамповим говором и да сви његови саговорници из Европе сматрају да се Иран у потпуности придржава Споразума о неширењу нуклеарног оружја из 2015. године.

„Иран је партнер који поштује Споразум и тај утисак имам и из разговора са председником те земље Хасаном Роханијем. И председник Француске Емануел Макрон дели тај став“, нагласио је шеф аустријске државе.

Он је истакао да Трамп и његова администрација немају никакав доказ да Иран крши Споразум о неширењу нуклеарног оружја.

 • EUInformer1

  Na nesreću evroskeptika svih boja globalizam je prirodan a nacionalne pravne poretke i države potiću samo od čoveka.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Дакле, по теби и осталим киборзима НСП, ЧОВЕК је НЕПРИРОДАН као и његова људска права да бира политичко уређење и лични и групни идентитет?
   Када је у питању „родна и сексуална равноправност“ онда је то „природно“, али када је у питању национална, народна, традиционална и политичка равноправност, е онда ће да одлуче најбогатији светски моћници?
   Да ли је то твој кредо олупана плаћеничка роботизована потурице? :)))

 • моћни Ђоле Јанговић

  …“ „То поновно буђење нација није ништа друго него објава рата ЕУ“, истакао је Ван дер Белен, који је у Њујорку предводио делегацију Аустрије, у којој је и шеф дипломатије Себастијан Курц.“

  Ако је неко досад још сумњао да је ЕУ једна чисто ватиканско немачка творевина и наставак Хитлеровог Рајха другим средствима и у другом времену, ево му црно на бело.
  Брисање националних држава и идентитета је приоритет Уније, баш као што је то био покушај југословенизације у СФРЈ. Како је завршило, били смо сведоци. Људи нису стока да се жигошу и да им се удари маркица на уво ма колико се бушили пирсингом и ринглицама…
  Уосталом, бег Велике Британије из тог друштва говори све. Недавно је славни британски глумац Мајкл Кејн на питање шта мисли о Европској Унији рекао: „Ја сам као тинејџер мислио да је Луксембург радио станица, а сада нам из те „државе“ командују…“
  Мислећи при том на пијаног кловна Јункера који изиграва краља Уније..:)

  • Simerijanac

   Црвене звијезда петокрала је пренешена са Кремља у Брисел и префарбана је у жуту боју. Само, СССР се распао на миран начин.

 • 50 pera

  Van der Belen bi hteo da se nešto pita, kao da se sada probudio i još ne primećuje šta se dešava u svetu.Valjak sile nema sluha za vapaje malih i slabih,Zato Kim žrvuje sve u svojoj državi da bi izgradio odbranu !!!