Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК АУСТРИЈЕ: „Америка је објавила рат Европској унији“

0

Председник Аустрије Александер ван дер Белен критиковао је америчког колегу Доналда Трампа због говора на Генералној скупштини УН, оценивши да је реч о објави рата ЕУ.

„Говор намењен гласачима у провинцији“


Он је новинарима у Њујорку рекао да је забринут због „ретроградног наглашавања националних држава“ у Трамповом говору, преноси „Спутњик“.

„То поновно буђење нација није ништа друго него објава рата ЕУ“, истакао је Ван дер Белен, који је у Њујорку предводио делегацију Аустрије, у којој је и шеф дипломатије Себастијан Курц.

Ван дер Белен је истакао да европске државе морају да се супротставе таквим захтевима, јер заједно постижу више него када би свака радила за себе.

„Ако бих пакосно формулисао, рекао бих да је то био предизборни говор који је био намењен његовим гласачима у провинцији, а не формат који се очекивао као обраћање пред више од 190 шефова држава и влада у УН“, рекао је Ван дер Белен.

Он је додао да је разочаран Трамповим говором и да сви његови саговорници из Европе сматрају да се Иран у потпуности придржава Споразума о неширењу нуклеарног оружја из 2015. године.

„Иран је партнер који поштује Споразум и тај утисак имам и из разговора са председником те земље Хасаном Роханијем. И председник Француске Емануел Макрон дели тај став“, нагласио је шеф аустријске државе.

Он је истакао да Трамп и његова администрација немају никакав доказ да Иран крши Споразум о неширењу нуклеарног оружја.