Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА – Срби без права на имовину

0

Влада Републике Српске Крајине је упозоравала, више пута, да се у Хрватској не поштују неповредива права – везана за покретну и непокретну имовину сваког човека, без обзира на његову расну, етничку и верску припадност. Међутим, хрватски државни органи не уважавају то правило међународног права – да је приватна имовина неповредива, те Србима не враћају одузете куће, станове, производне погоне, оранице, шуме, итд, итд.

Очигледно – Хрватска не примењује међународно право кад је у питању имовина Срба. И што је најважније (и најжалосније), УН, Европска унија, међународни судови и друге међународне организације то Хрватској одобравају, те се у Хрватској (на основу такве међународне подршке на обесправљивању Срба) залажу судије и тужитељи.

У прилогу Вам достављамо решење хрватске тужитељице која је одобрила судске поступке, којима се ускраћује надокнада штете српској породици, којој су хрватски војници запалили кућу 1991. године – на подручју где није било никаквих ратних дејстава. Значи, судски органи у Хрватској 26 година одбијају да српској породици надокнаде штету за уништавање куће и осталих објеката.

Влада РС Крајине се обраћа међународној заједници – да предузме прописане мере и да се Хрватска примора на поштовање међународног права и неповредивости приватне имовине, те моли надлежне државнике у Србији, у УН, у ЕУ и судије у међунарондим судовима, да ставе на дневни ред ово безакоње у Хрватској.

С поштовањем,

Милорад Буха, председник Владе