Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Искористити „Трепчу“ за интеграцију севера

0

Косовски премијер Рамуш Хардинај, који обилази „Трепчу“, изјавио је да је овај рударски комбинат од изузетног значаја за Косово и да је влада заинтересована да га, како је рекао, искористи за „интеграцију севера у државни систем“, пренела је телевизија Клан Косова.

Харадинај је то рекао током разговора са генералним директором „Трепче“, Ахметом Тмавом, и додао је влада обавезна да спроведе закон.

© Фото: www.facebook.com/Ramush1Haradinaj

Обећао је да ће се влада позабавити и питањем запошљавања деце рудара, што је међународна традиција.

Премијер је критиковао одлагање успостављања Надзорног одбора за Трепчу, истакавши велику важност у многим сегментима коју овај гигант има.

Навео је да ова његова посета од свих треба да се разуме као спремност владе да се почне са послом.

За њега је, казао је, неприхватљиво додељивање том комбинату статус нерегистроване компаније.

Он је истакао обавезу владе да изврши категоризацију зарада рудара на основу њиховог искуства.

„Важност Трепче у економској сфери, али и у другим друштвеним сферама је огромна. Одговорност управе у Трепчи превазилази уобичајену сферу економског управљања. Дакле, осетљивост је превелика. Као резултат ове осетљивости је усвојени закону парламенту, који сада обавезује владу да предузме одговарајуће обавезе предвиђене тим законом, а које су обавеза и вама, да све то примењујете”, рекао је Харадинај обраћајући се запосленима у Трепчи.

Истакао је да његову данашњу посету треба схватити као спремност владе да почне са имплементацијом закона, да се почне, како је рекао, са послом.

Поновио је да је недопустиво кашњење у формирању Надзорног одбора, а подједнако је недопустиво да Трепча буде нерегистрована.

Харадинај је рекао да његова влада према свим проблемима овог комбината и запослених у њему жели да се односи са посебном озбиљношћу и када је реч о платама и стажу рудара, пренео је портал приштинске Бота сот.

Управник Трепче, Ахмет Тмава, рекао је да је компанија у финансијском смислу у стабилном стању, и да у оваквим околностима покушава да се сачува.

Рекао је да непоштовање закона Трепчу ставља у положај правног вакума.

„У финансијском смислу, предузеће је у стабилном стању, а ми покушавамо да такво стање и сачувамо у датим околностима … На жалост, имамо рударе од 64 године, што није допуштено ниједном међународном нормом, и пожељно је да због њиховог бенефицираног радног стажа да већ иду у пензију”, рекао је Трнава.

Напоменуо да у Трепчи има рудара чије здравствено стање није добро ..

„Ове препреке су направљене јер ако бисмо дошли… до повећања тог броја без објашњења, могли бисмо да уђемо у велике књиговодствене проблеме. А заједнички именитељ свих проблема, изазова времена, јесте неспровођењу закона”, рекао је Тмава.