ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Последице Трамповог говора могу да буду огромне

1

У свом првом обраћању на Генералној скупштини УН председник САД Доналд Трамп је запретио уништењем Северне Кореје.

Како оцењује аналитичар Дојче велеа Мајкл Книг, “публика“ је могла да очекује да ће од њега добити “солидну дозу његове чувене реторике и манира, без обзира на локацију и природу места са кога се упућују поруке“.

“Трампов очекивани говор није разочарао. Председник је изнео неколико ставова који могу бити описани само као Трампизам. Није уобичајен манир да председник САД назове председника друге државе “ракеташем“, као и да запрети да ће потпуно уништити Северну Кореју“, наводи Книг.

Према његовим речима, нечувено је да је Трамп отишао у УН како би рекао светским лидерима да део света иде дођавола.

“Никада нисам чула да председник страног лидера оцени као ракеташа. То је забрињавајуће, нарочито откад је питање Северне Кореје постало кључна тема за Уједињене нације“, наводи професорка реторике Мери Стаки.

Њена колегиница Џенифер Мерсика је оценила да је такав начин изражавања неприкладан и за Твитер, а камоли за ГС УН.

Да речи изазивају последице упозорава професор Николас МИлер.

“Трампове изјаве о Северној Кореји и Ирану дестабилизују и повећавају изгледе за конфликт и нуклеарни сукоб. Претња уништењем само може да да осећај Пјонгјангу да мора да искористи своје нуклеарно оружје, ако мисли, исправно или не, да је рат неизбежан“, каже Милер.

Он оцењује да би горе ефекте по свет могле да имају опаске упућене Ирану, него Северној Кореји.

“То означава да је председник можда спреман да поништи или промени нуклеарни договор који је постигнут раније са Техераном. Тај споразум ће бити тема у Вашингтону следећег месеца. Уколико се САД повуку из споразума, Иран би могао да појача свој нуклеарни програм, што би повећало ризил у региону. Можда би тада и Саудијска Арабија добила жељу за нуклеарним оружјем, а то би учинило још тежим евентуални договор са Северном Корејом“, истиче Милер.

  • Негрутин

    Твамп је идиот а као такав је доказ да свако може бити председник фашистичке америке.
    Тај дува у празну тикву из празне главе.