Прочитај ми чланак

ЧАНАК: Војводина је била прва жртва Милошевићеве злочиначке политике

0

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак подсетио је данас да је пре 30 година власт у Србији преузео Слободан Милошевић и додао да је Војводина била прва жртва Милошевићеве "погубне и злочиначке политике".

– Након што се устоличио на власти у Београду, за мање од годину дана, Милошевић је свој крвави пир и своју политику насиља и разбијања Југославије почео управо гажењем војвођанске аутономије. Због тога с правом тврдимо да је Војводина била прва жртва погубне и злочиначке политике која је однела победу пре 30 година на Осмој седници – навео је Чанак у саопштењу.

Додао је и да ЛСВ неће пристати и неће се помирити с тим да насиље које је победило пре три деценије може бити трајна карактеристика друштва, и поручио да ће се та странка и даље борити против насиља и свих последица које су из њега произашле.

Овог викенда, 23. и 24. септембра, навршава се 30 година од како је у унутарпартијском обрачуну у Савезу комуниста Србије победио Слободан Милошевић.

Чанак је оценио да је то био почетак разарања Југославије и рушења свих цивилизацијских стандарда које је тадашње југословенско друштво достигло.

– Победом догматске и конзервативне струје у Савезу комуниста Србије, коју је предводио Слободан Милошевић, над представницима либералније оријентације коју је репрезентовао Иван Стамболић, широко је отворен пут за продор национализма у Србији. Националистичка идеологија већ је била присутна у тадашњем друштву, Меморандум САНУ је потпалио фитиљ који ће Милошевићевим политичким тријумфом експлодирати у највећу европску кризу од краја Другог светског рата – навео је Чанак.