Прочитај ми чланак

СТРАНЦИ КУПУЈУ „ТОРЛАК“, па Србима хоће да подвале „домаће“ вакцине

0

Један од највећих инвестиционих фондова на свету спреман је да, након детаљних анализа које су урађене, инвестира новац у Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, сазнаје „Блиц“.

Реч је о фонду који има богато искуство када је реч о овој врсти улагања и који планира да уложи 40 милиона евра у овај посао.

Female nurse filling syringe

– Стратешки партнер обавио је детаљне анализе након којих је проценио да је „Торлак“ институт у који вреди улагати. Поменути фонд има огромно искуство у овој области, а годинама успешно сарађује и са Уницефом, управо када је реч о обезбеђивању неопходних вакцина за најугроженије популације широм света – каже саговорник “Блица” из врха власти укључен у преговоре.

Да посао не би био доведен у питање, инвеститор је тражио да се његово име не открива док уговор не буде потписан.

У Београду су недавно боравили пословни људи чијим средствима поменути инвестициони фонд располаже. Они су, према речима нашег саговорника, били у прилици да се упознају са историјом, капацитетима и потенцијалом “Торлака” и све то је на њих оставило снажан утисак.

– Овом инвестицијом “Торлак” би био у прилици да стандардизује своју производњу, односно да обезбеди све међународне сертификате и лиценце за производе из тренутног асортимана, али и за оне који се налазе у завршним фазама клиничких студија. Тако би сви производи били сертификовани по највишим светским стандардима и имали би прилику да се нађу на тржиштима других земаља – наводи наш саговорник.

Будући стратешки партнер “Торлака”, поред директне инвестиције од 40 милиона евра, нуди и отварање нових тржишта.

“Торлак” ће уз помоћ партнера бити у прилици да поново активира све своје погоне, а временом и да их прошири. Уз подршку поменутог фонда могао би да овлада производњом и неких нових производа што је такође веома значајан моменат – истиче исти извор.

Некадашњи гигант у области производње вакцина и серума после година лутања и проблема који су довели у питање његову судбину, на прагу је да све превазиђе и врати се на старе стазе славе. Питање је дана када ће уговор између две стране бити потписан, што ће, без сумње, отворити врата светских тржишта.

– Србија ће, као држава, сачувати свог произвођача вакцина и серума, а тако ће и антивакцинални лоби изгубити аргумент на који се често позива, а то је недостатак домаћих вакцина – закључује саговорник нашег листа.

Лончар: „Торлак“ остаје српски, пронашли смо инвеститора који ће уложити 40 милиона евра
Министар здравља Златобор Лончар изјавио је данас да је пронађен инвеститор који ће уложити 40 милиона евра у Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ тако да „Торлак“ остане српски. Он, међутим, није открио о ком је инвеститору реч.

Министар здравља Златобор Лончар изјавио је прошле недеље да је пронађен инвеститор који ће уложити 40 милиона евра у “Торлак”, тако да “Торлак” остане српски. Он, међутим, није открио о ком је инвеститору реч.

– Нешто мање од годину дана смо радили да нађемо некога ко ће уложити новац, а да “Торлак” остане српски, да остане овде и да производи наше, домаће, вакцине. Нашли смо инвеститора који би уложио 40 милиона евра у све то и који је сагласан са свим оним што је наша визија “Торлака” – рекао је Лончар.

Међутим, на питање ко ће бити партнер у “Торлаку”, Лончар је рекао да “онај ко жели да уложи за сада не жели да се помиње”.

Некада извозио у 120 држава

Уместо од производње вакцина и серума које је некад извозио у чак 120 земаља, “Торлак” је последњих година живео од трговине. Држави је препродавао вакцине које је куповао од светских произвођача. Уласком једног од највећих инвестиционих фондова у посао, “Торлак” би поново могао да постане озбиљан играч на свим светским тржиштима.