Прочитај ми чланак

СИРИЈА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ ЗА 18.09.’17 Замало сукоб између сиријске војске и Курда

0

Udruženje Crnogoraca sa Kosova: "Srpski poslanici glasaće za Vojsku Kosova jer su se obavezali zakletvom Republici Kosovo"

18. септембра, Сиријска арапска армија (САА) и Сиријска републичка гарда (СРГ) су званично прешли реку Еуфрата и напали терористе ИД (Исламске државе) на источној обали..

ССП и СРГ су преузели велики део ИД-ових позиција на острву Сакр и заузели велики део тог простора. Према про-владиним изворима, јединице ИД су се повукле према мосту Канафат, у северном делу острва.

Одвојено, владине трупе су ослободиле село Саб и ушле у села Марат и Мазлум на источној обали Еуфрата.

Новинска агенција Амак, која је повезана са ИД-, такође је потврдила да су владине снаге прешле Еуфрат након вишеструких ваздушних удара руских ваздухопловних снага и ваздухопловних снага Сирије. 

ПОГЛЕДАЈТЕ

Сиријска арапска војска (САА) и њени савезници запленили су огромно количину оружја ИД у подручју Укаџаре, северно од аутопута Хомс-Палмира.

Амак је рекао да су чланови ИД спровели два напада против владиних трупа у Марату и Мазлуму, као и напад  на САА на острву Сакр. Према извештајима Амка, у сукобима је погинуло око 40 припадника ССП-а.

Иако је чак и Амак имао снагу да призна да је ССП на источној обали Еуфрата, портпарол коалиције под водством САД-а и даље нема шта да каже о овоме. Ховур је обећао да ће коалиција „бранити себе и СДФ од претњи, ма од кога долазе“. Да ли је то покушај да се унапред свали на другог кривица за евентуалне сукобе између проамеричких побуњеника са сиријско-иранско-руским савезом?

На сјевероисточном делу града Деир ез Зора, владине снаге ослободиле су села Хаџи, Зугаир, Хамад и Шумајтах и преузеле оближње нафтне изворе.

У међувремену, курдске милиције, које су језгро Сиријских демократских снага (СДФ) подржане од стране САД-а, објавиле су још један пропагандни видео којим се позива на борбу против сиријско-иранско-руске алијансе као и против ИД-на подручју Деира ез Зора. Видео је објављен након потврде да су владине снаге прешле Еуфрата.

Раније 18. септембра, САД су затражиле од Русије састанак како би разговарали о будућности Деира ез Зора, како кажу руски медији . Највероватније, коалиција под вођством САД-а има за циљ да користи текућу анти-сиријску / руску пропагандну кампању како би ојачала своју позицију током преговора. Једини проблем што ће ово тешко помоћи услед брзог напретка ССП-а.

Аеродром

Деир ез Зор аеродром је у потпуности оперативан и авиони испоручују храну, логистику, муницију и оружје  владиним снагама у граду:

СНАГЕ ПОД НАДЗОРОМ САД НАПРЕДУЈУ У РАМИЛАХИ И У ТИШРИНСКОМ НАСЕЉУ У ГРАДУ РАККА

У понедељак, Сиријске демократске снаге (СДФ), уз подршку коалиције под вођством САД-а, наставиле су своју операцију против ИД унутар града Ракка.

СДФ јединице напредују унутар округа Рамилах, Тишрин, Ал-Амин и Ал-Хани против ИД јединица и чак су заузели значајан део Рамиле и Тишрина, према прокурдским изворима.

У недјељу СДФ је освојио полицијску станицу и зграду затвора у близини Националне болнице у четврти Ал-Хуни у Ракки.

БОНУС ВИДЕО

Зоран Радојичић, народни посланик и председник Савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, после повратка из Сирије прича о томе о томе шта се стварно дешава у тој земљи и да ли сиријски грађански рат може да проузрокује погоршавање безбедоносне ситуације у српским земљама, Балкану и доњем Подунављу (01:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.