Прочитај ми чланак

СИРИЈА: Најјачи напади на сиријску војску од стране опозиционе и америчке војске

0

Сиријска армија, која ослобађа регион Деир ез Зор од терориста, суочена је са снажним отпором и масовном ватром из подручја у којима су стациониране оружане опозиционе групе и америчке снаге, саопштило је руско министарство одбране.

Сиријска војска наставља да ослобађа долину Еуфрата источно од Деира ез Зора уз помоћ руских ваздухопловних снага, наводи се у саопштењу министарства, додавши да су владине снаге већ на левој обалипреузеле више од 60 квадратних километара Еуфрата из исламске државе (ИД, бивши ИДИС / ИДИЛ).

Међутим, сиријска војска се суочава са отпором не само од џихадиста, већ очигледно и од оружаних опозиционих група под контролом САД.

„Према извештајима команданата сиријске војске, из северног дела региона које су контролисале“ Сиријске демократске снаге „(СДФ) и америчке специјалне снаге, које су распоређене да наводно „пруже медицинску помоћ“ овим милитантима дају ватрену подршку уместо да ослобађају Ракку „, рекао је портпарол Министарства одбране Русије, мајор генерал Игор Конашенков.

Додао је да се и сиријска војска суочила са потешкоћама јер је прешла преко реке Еуфрат, где је ниво воде изненађујуће порастао за неколико сати. Овакве промене, када је у питању ниво реке Еуфрата, могле су се десити само као резултат намерног испуштања воде на бранама које тренутно контролишу наоружане групе под покровитељством проамеричке коалиције, рекао је генерал-мајор руске војске .

„Како се приближава коначни пораз исламске државе [ИД, некадашњи ИДИС / ИДИЛ] у Сирији, све је очигледније ко се стварно бори против исламске државе, а које тек три године имитирао борбу „, рекао је високи званичник Војске Русије.

„Чак и ако коалиција под вођством САД није спремна да се бори против тероризма у Сирији, она не би требала барем спријечавати оне који то заиста конзистентно и дјелотворно раде већ дужи временски период.”

Источни сиријски град Деир ез Зор био је опседнут од стране ИД око три године. Блокада је почетком септембра разбијена од стране сиријске војске и њених савезника, што је донијело олакшање десетинама хиљада људи заробљених у граду.

Међутим, ослобађање Деир ез Зора такође је интензивирало трку између легитимних сиријских владиних снага и побуњеничке групе СДФ-а под контролом САДза контролу покрајине Деир ез Зор, која је богата нафтом.

Након стратешке победе сиријске војске у Дамаску, док своје снаге и даље она троши на џепове ИД отпора на западу града, СДФ, подржан од стране САД, објавио је посебно офанзиву источно од Деир ез Зор. Снаге СДФ-а кренуле су у Деир ез Зор, која лежи на само 140 километара југоисточно од Ракке, где коалиција предвођена америчком војном подршком води главну офанзиву против ИД.

Превод: Србин.инфо

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, био је Горан Пиљак, историчар, некадашњи библиотекар Библиотеке за Стари век на Одељењу Историја, на Филозофском факултету у Београду.

Пиљак је говорио о томе како је стигао у Дамаск (00:01:00), како изгледа предграђе Дамаска после борби са терористима (00:04:00), о томе како се и хришћански празници прослављају у Дамаску (00:06:00), о томе како се облачи Сиријци и како се они понашају на улици (00:09:30), о српској амбасади у Дамаску (00:11:45), о Сирији током историје и религијама међу Сиријцима (00:13:45), о хришћанима у Сирији (00:19:00); и о Русима у Сирији (00:20:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.