Прочитај ми чланак

РУСКИ МиГ-29СМТ УНИШТИО ТЕРОРИСТЕ навођеном бомбом ОФАБ-500Кр

0

Руска војна команда пребацила је на аеродром „Хмејмим“ (руска ваздухопловна база у Сирији), четири нова вишенаменска ловца-бомбардера МиГ-29СМТ. Основни циљ ове мисије је праћење ове летелице у интензивним условима ратне експлоатације, као и максимално увећање борбеног искуства пилота као и помоћног особља које опслужује овај авион.

Према информацијама из Министарства одбране Руске Федерације, верзија авиона МиГ-29СМТ је требала да у Сирију стигне још прошле године. За сада нема релевантног објашњења зашто је то одложено за крај 2017. године, али се претпоставља да је у питању интервенција техничке природе.

Руска ваздухопловна команда је у почетку овај авион примењивала у класичним извиђачким мисијама, али је његов заиста снажан ударни потенцијал захтевао много више. Захтевао је учешће у борбеним мисијама. Тако је један од ових авиона, пре извесног времена, на позиције терориста бацио разорну ваздухопловну бомбу ОФАБ-500Кр од чијег дејства је у потпуности уништен терористички циљ.

Постоји још података, који високо котирају овај авион када је у питању испољавање његовог дејства по покретним и непокретним „тачкастим“ циљевима непријатеља. У свим тим случајевима основно оружје које је примењивао овај авион су „паметне“ ваздухопловне бомбе од 250 и 500кг.

Нешто раније се догодио и први координисани војни напад, у коме су заједно примењена софистицирана убојна средства лансирана из ваздуха и са мора. Том приликом су у веома уском временском интервалу, практично једновремено, уништени сви задати циљеви непријатеља. У овој специјалној ваздухопловно-поморској операцији, поред фамозне крстареће ракете „Калибр“ узели су учешћа и савремени ракетни системи који су интегрисани на јуришне хеликоптере Ми-28Н „Ночной охотник“ и Ка-52 „Алигатор“, а то су вођене ракете класе ваздух-земља „Атака-1“ и „Вихрь-1“.

Процене су да је током ваздухопловне операције у Сирији, руска војска испробала више од 200 различитих образаца савремених убојних средстава и борбене технике.Том приликом велика већина ових средстава је имала и своју прву премијеру, али им то није сметало да приликом употребе демонстрирају висок степен борбене поузданости и ефикасности.