Прочитај ми чланак

НИСУ СУХОЈИ И МИГОВИ ЗА АМЕРИЧКЕ ПИЛОТЕ: Страдао вођа „Црвених шешира“!

0

Извори портала Авиатионс тврде да је пилотирајући са Су-27 или МиГ-29 погинуо један од најпознатијих америчких војних пилота Ерик Шулц. Реч је о команданту ескадриле Ред Хатс (Црвени шешири), који је у тренажним "биткама" глуми Рус.

Имао је иза себе преко 2.000 сати лета на Ф-15Е и канадским ЦФ-18. Шулц је био 28-ми по реду амерички пилот који је сео за команде ловца пете генерације Ф-35. Имао је шест научних звања. Поред осталог је био доктор у области аерокосмичких конструкција.

Био је и водећи истраживач и директор за развој америчке компаније Пратт & Wхитнеy која производи авио-моторе за америчку цивилну и војну авијацију.

Руски војни стручњак Александар ЖИЛИН поводом Шулцове смрти изјавио је:

– Господо Американци! Не купујте на сметлиштима озбиљне летелице! Купили сте их у Украјини, а у Украјини авијације као такве нема. Тамо се авиони склапају од шверцованих делова.
Информације о овој авио-катастрофи Пентагон држи под „строго пов“ шифром, али амерички медији претпостављају да је у време удеса био у Су-27, а тврде да се догодио у небу поред авио-базе „Нелис“.

Још од 80-их година, америчка јединица 4477 имала је већи (неутврђени) број совјетских борбених авиона купљених од „трећих земаља“. За вежбе су користили писте аеродрома Тонопа.

Листу Милитарy Тимес је начелник штаба Ратне авијације САД, генерал Дејвид Голдфејн, рекао је дамо да Шулц није страдао пилотирајући ловцем Ф-35!
Постоји верзија да је Шулц погинуо док је пилотирао стелс-ловцем Ф-117А. Међутим, основна је: да је возио Су-27.

Још од 80-их година, америчка јединица 4477 имала је већи (неутврђени) број совјетских борбених авиона купљених од „трећих земаља“. За вежбе су користили писте аеродрома Тонопа.

Та јединица је 1990. била расформирана, а њене функције су поверене 53-ој групи пробних пилота. Од тада су Су-27 често летели у небу изнад Неваде.

Истина, неки експерти претпостављају да је пуковник Шулц страдао док је управљао неким тајним новим моделом авиона.

Британски експерт листа Авиатион Wеек Гај Норис претпоставља да је Шулц погинуо између војних аеродрома Грум Лејк и Тонопа где се и тестирају нове летелице.